ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι μολύνσεις λόγω νέας μετάλλαξης

16 Ιουνίου 2022, 07:34

images

Η πανδημία βρίσκεται εδώ υπενθυμίζουν οι επιδημιολόγοι καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας κυρίως στους κλειστούς χώρους, διότι εδώ και μερικές ημέρες εντοπίστηκε και στην Κύπρο η υπό μετάλλαξη ΒΑ5 της Όμικρον η οποία είναι ακόμη πιο μεταδοτική.

Σημειώνουν επίσης ότι αυξήθηκε και το ποσοστό θετικότητας αν και για την ώρα δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος διότι ο αριθμός των νοσηλειών είναι πολύ χαμηλός.

Η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να φοράμε προστατευτικές μάσκες σε κλειστούς χώρους, δηλώνει η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού.

Μιλώντας στη StockWatch, η κ. Κολιού εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω του συνωστισμού στους χώρους των εκδηλώσεων τις ημέρες του Κατακλυσμού θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Υπενθύμισε επίσης ότι είχε ταχθεί υπέρ της χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους στην τελευταία σύσκεψη με τον υπουργό υγείας όταν είχε αποφασιστεί η πλήρης άρσης των περιοριστών μέτρων.

Σημείωσε ότι «για την ώρα στην Κύπρο δεν υπάρχει καμία ανησυχία, όμως επειδή θεωρώ ότι τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του λαμβάνοντας υπόψη τι προστάζει η κοινή λογική».

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω Κατακλυσμού 

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε  δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι στο γειτονικό μας Ισραήλ παρατηρείται έξαρση της πανδημίας το ίδιο και στην Ελλάδα, ενώ σε κάποια ελληνικά νησιά όπου υπάρχει κοσμοσυρροή η αύξηση των κρουσμάτων είναι κατακόρυφη.

Διευκρίνισε ότι η νέα έξαρση αποδίδεται στις υπό παραλλαγές Α4 και ΒΑ5 της Όμικρον και σημείωσε ότι «η υπό παραλλαγή ΒΑ5 της Όμικρον έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο εδώ και δυο εβδομάδες».

Διευκρίνισε ότι «με βάση τις τελευταίες ταυτοποιήσεις που έκανε το υπουργείο Υγείας ένα 19% των κρουσμάτων οφειλόταν σε αυτή την υπό παραλλαγή η οποία όπως φαίνεται είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, δεν έχει εντούτοις αποδειχθεί ακόμη κατά πόσο είναι και πιο νοσογόνος. Εκτιμάται όμως ότι μπορεί να είναι ελαφρώς πιο νοσογόνος και να διαφεύγει των εμβολίων».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα νέα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων λόγω του συνωστισμού στις παραλιακές πόλεις, το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Σημείωσε ωστόσο ότι «ενόσω δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες θα πρέπει απλά να συνεχίσουμε να προσέχουμε διότι εξαρτάται από τον καθένα εάν θα προστατεύσει τον εαυτό του, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση είτε τώρα, είτε το Φθινόπωρο».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το Σεπτέμβριο οι εταιρείες θα έχουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο καλύπτει και την παραλλαγή Όμικρον.

Την εβδομάδα 3-9 Ιουνίου καταγράφηκε ένας θάνατος και 2.207 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 με 31 ασθενείς να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων ανήλθε στο 3,77%.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα