ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Κόκκινο» στην πρόταση ΔΗΣΥ για νοσηλευτήρια σε μικτές αναπτύξεις

21 Μαρτίου 2024, 16:30

images

Αρνητικά διαβλέπουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία προνοεί τη λειτουργία νοσηλευτηρίων ως μέρος μικτών αναπτύξεων.

Κάποιοι μάλιστα, μίλησαν για συγκεκριμένα νοσηλευτήρια τα οποία θα επωφεληθούν έναντι των υπολοίπων.

Στην αρχική της τοποθέτηση, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι κατά την προηγούμενη συζήτηση του θέματος, το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα κατέθετε το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και θα ρυθμίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων στην Κύπρο, στις αρχές του 2024 κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ως εκ τούτου, είπε, «πρόθεση μας ως ΔΗΣΥ είναι να προωθήσουμε την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για ψήφιση».

Στην Σάβια Ορφανίδου, απάντησε η διευθύντρια των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο για τα νοσηλευτήρια έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Ελπίζουμε ότι και ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μικτές αναπτύξεις «δεν πρέπει να είναι γενικές αλλά πρέπει να σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία των ασθενών και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Πρέπει να διευκρινίζεται η χρήση και να ξεκαθαρίσει αν αυτές οι αναπτύξεις σχετίζονται με την υγεία ή όχι», τόνισε.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που θα κατατεθεί ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τα νοσηλευτήρια «είναι άστοχο να συζητούνται επί μέρους θέματα».

«Η συγκεκριμένη πρόταση είναι γενικόλογη και επιτρέπει τη λειτουργία όλων των ειδών αναπτύξεων μαζί με νοσοκομεία. Δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί μια πρόταση νόμου αυτή τη στιγμή, αφού αναμένεται, πολύ σύντομα νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας», είπε.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος και Μαρίνα Νικολάου διερωτήθηκαν «αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος πίσω από την πίεση αυτή του ΔΗΣΥ για ψήφιση της πρότασης νόμου» με τον πρώτο μάλιστα να διερωτάται «αν η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιο κέντρο».

Παράλληλα, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το είδος των αναπτύξεων που θα επιτρέπονται αφού όπως ανέφεραν, δεν καθορίζονται στη πρόταση νόμου.

Να είμαστε πολύ προσεκτικοί

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ούτως ώστε το κείμενο που θα διαμορφωθεί να κινείται προς όφελος του τομέα της Υγείας και μόνο».

Αναφορά σε πρόταση η οποία θα εξυπηρετήσει κάποιους, έκανε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Μάριος Καραϊσκάκης  σημειώνοντας ότι «κάποια νοσηλευτήρια τα οποία έχουν στο πλάνο τους μικτές αναπτύξεις θα εξυπηρετηθούν από τη ψήφιση μιας τέτοιας πρότασης, σε βάρος των υπολοίπων 72 νοσοκομείων που λειτουργούν στην Κύπρο και έχουν μεριμνήσει να πληρούν τις απαιτήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας σημείωσε ότι πως η πρόταση νόμου είναι διαμορφωμένη κατά τρόπο που επιτρέπει τις μικτές αναπτύξεις και πρόσθεσε ότι «εάν η Βουλή ψηφίσει αυτό που προτείνεται τώρα, τότε θα δεσμεύσει την εκτελεστική εξουσία για τη συνέχεια».

Δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα

Απαντώντας στις επικρίσεις, η Σάββια Ορφανίδου, επεσήμανε ότι η πρόταση νόμου έχει στόχο τη δημιουργία νοσηλευτηρίων κατά τα πρότυπα μεγάλων νοσηλευτηρίων του εξωτερικού και δομές οι οποίες αφορούν τη διαμονή ασθενών ή συγγενών τους.

«Εμείς θέλουμε να γίνουν αναπτύξεις που θα είναι προς όφελος των ασθενών. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε τι εννοούμε με τον όρο μικτή ανάπτυξη, δεν θα το αφήσουμε αυθαίρετα. Με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε κάποιο συμφέρον», ανέφερε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα