ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κίνα: Αντιμετωπίζει «σκληρή» έξοδο από πολιτική μηδενικής COVID-19

13 Δεκεμβρίου 2022, 19:28

images

Η Κίνα αντιμετωπίζει μια «πολύ δύσκολη» περίοδο καθώς καταργεί την άκαμπτη πολιτική της «μηδενικής COVID» και επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν με τον ιό, θέτοντας προκλήσεις στην προετοιμασία των νοσοκομείων και διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι προστατεύονται επαρκώς, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το Πεκίνο απέσυρε απότομα τη στάση μηδενικής ανοχής την περασμένη εβδομάδα μετά τις διαμαρτυρίες ενάντια στα συχνά δρακόντεια lockdowns του για την COVID. Η αλλαγή, που χαιρετίστηκε από πολλούς στο εσωτερικό της χώρας, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες ότι οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Ερωτηθείσα για την αλλαγή πολιτικής της χώρας, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Τρίτη ότι η Κίνα αντιμετώπισε μια «πολύ σκληρή και δύσκολη περίοδο.

«Είναι πάντα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα βγαίνει από μια κατάσταση όπου υπήρχαν πολύ αυστηροί έλεγχοι», είπε, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες όπως η Αυστραλία το είχαν βιώσει.

«Πάντα λέγαμε στο παρελθόν: μην μπαίνεις σε lockdown πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα γιατί είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βγεις», υπέδειξε.

Μεταξύ των προκλήσεων είναι η διασφάλιση του «καταλλήλου εμβολιασμού» του πληθυσμού και η προετοιμασία των νοσοκομείων τόσο για μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων όσο και για ένα πιθανό κύμα ανθρώπων που μπορεί να έχουν μολυνθεί από άλλες ασθένειες.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε επίπεδο κοινότητας, σε επίπεδο νοσοκομείων, σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η μετάβαση», πρόσθεσε η Χάρις.

Ο ΠΟΥ συνήθως δεν σχολιάζει τις πολιτικές μεμονωμένων χωρών, αν και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, είπε τον Μάιο ότι οι πολιτικές της Κίνας για τον COVID δεν είναι βιώσιμες.

Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ήταν ικανοποιημένος που η Κίνα προσαρμόζει τη στρατηγική της και την προέτρεψε να συνεχίσει να αυξάνει την εμβολιαστική της κάλυψη.

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι πολλοί άνθρωποι στην Κίνα εμβολιάστηκαν πολύ καιρό πριν για να έχουν επαρκή προστασία.

"(Η Κίνα) έχει χάσει ουσιαστικά τα οφέλη της εκστρατείας εμβολιασμού. Όχι εντελώς αλλά σε μεγάλο βαθμό", είπε στο Reuters. «Και, επομένως, βρίσκεται σε μια πραγματικά δύσκολη θέση», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα