ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κήρυξη Εβδομάδας Εθελοντισμού, θα βοηθηθούν 19 χιλ. άνθρωποι

29 Νοεμβρίου 2023, 17:15

images

Την έναρξη της Εβδομάδας Εθελοντισμού 2023 κήρυξε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Ηλίας Δημητρίου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στη Λευκωσία, στην παρουσία της επίτιμης Προέδρου Φιλίππας Καρσερά-Χριστοδουλίδη. Με περισσότερες από 350 δράσεις, 18.602  εθελοντές θα βοηθήσουν περίπου 18.957 ανθρώπους πριν και μετά την Εβδομάδα Εθελοντισμού.

Σε χαιρετισμό της, η Επίτιμη Πρόεδρος Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδης, είπε ότι οι δράσεις της «Εβδομάδας Εθελοντισμού» πραγματοποιούνται φέτος στη σκιά ενός πολέμου στη γειτονιά μας, γεγονός που αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ τις πραγματικές αξίες, αυτές της ειρήνης, συνεργασίας και της  αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, ως  αντιστάθμισμα στη ανισότητα και στη σκληρότητα του πολέμου και των συγκρούσεων.

Αναφερόμενη στην δύναμη της συλλογικής δράσης και της συλλογικής προσπάθειας, ανέφερε ότι συνειδητοποιούμε ότι στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, εκεί όπου οι δυνάμεις του Κράτους μπορεί να μην επαρκούν, ακόμα και στα πιο προηγμένα κράτη, ο εθελοντισμός μπορεί και δίνει λύσεις.

Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε, πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας, αν όλοι είχαμε ως φάρο μας την συνεργασία, την αγάπη και την αλληλεγγύη, αν στην καθημερινότητα μας έχουμε έγνοια και για τον διπλανό μας.

«Είμαστε περήφανοι, γιατί στην Κύπρο, μπορούμε να μιλάμε για την πολύτιμη και πλούσια εθελοντική δράση των πολιτών οι οποίοι δηλώνουν  παρόντες σε κάθε στιγμή που η κοινωνία τους χρειάζεται. Πέρσι, στην Εβδομάδα Εθελοντισμού, κατάφεραν να διεξαχθούν πάνω από 330 δράσεις με σχεδόν 7.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς και πάνω από 18.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από αυτές τις δράσεις», πρόσθεσε.

Διαπίστωση της, σημείωσε, είναι ότι σε κάθε ενορία, σε κάθε χωριό της Κύπρου, υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις και ακούραστα μέλη, κυρίως γυναίκες που φροντίζουν να μην πεινά κανείς, να μην κρυώνει, λέγοντας ότι οφείλουμε ευχαριστίες σε αυτά τα άτομα.

Η κ. Χριστοδουλίδη ενεθάρρυνε όλους όχι μόνο αυτή την εβδομάδα, αλλά κάθε μέρα να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως «Μια καλή ιδέα, Μια καλή πράξη, Μπορεί να κάνει την διαφορά».

«Όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε, ατομικά, ομαδικά, συλλογικά και με γνώμονα το καλό της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, και της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας και όχι μόνο. Για τον κάθε ένα που έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και ηλικίας. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ μέσα από το βήμα που μου δίνεται ως σύζυγος του ΠτΔ», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ ανέγνωσε μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών (5 Δεκεμβρίου) και την Εβδομάδα Εθελοντισμού, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο εθελοντισμός ‘γκρεμίζει τα τείχη’ και ‘χτίζει’ γέφυρες εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης» και «‘απλώνει χέρια’ που αγκαλιάζουν και βοηθούν ανθρώπους».

«Ας αξιοποιήσουμε αυτή την παγκόσμια στιγμή που μας προσφέρει η 5η Δεκεμβρίου (η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών), για να απονέμουμε φόρο τιμής στον κάθε εθελοντή και στην κάθε εθελόντρια ξεχωριστά αλλά και στις εθελοντικές οργανώσεις/ΜΚΟ, για τη συμβολή τους στην κοινωνία. Σήμερα απονέμουμε φόρο τιμής και σε κάθε θεσμό και φορέα της κοινωνίας, το δημόσιο, τον ιδιωτικό, τον ημικρατικό τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάθε εκπαιδευτικό φορέα αλλά και κάθε οργανωμένο σύνολο που οργανώνει τις δικές του ομάδες εθελοντών ή οργανώνει εθελοντικές δράσεις».

Κάλεσε όλους να στηρίξουν το δυναμικό μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών 2023, «Η δύναμη της συλλογικής δράσης: εάν όλοι το έκαναν» (Τhe power of collective action: if everyone did), για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ακολούθως ο κ. Δημητρίου παρουσίασε το Πρόγραμμα Δράσεων της Εβδομάδας Εθελοντισμού 2023 το οποίο καταγράφει πέραν των 350 εθελοντικών δράσεων που θα υλοποιηθούν πριν και μετά την Εβδομάδα, που διοργανώνουν διάφοροι φορείς  (ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κρατικές υπηρεσίες, εταιρείες και άλλοι φορείς) το ΠΣΣΕ και τα Επαρχιακά Συντονιστικά Συμβούλια Εθελοντισμού, τη συμμετοχή πέραν των 18.602 εθελοντών, την προσφορά πέραν των 6.416 ωρών εθελοντικής εργασίας μέσα από τις δράσεις που υλοποιούνται και τον αριθμό των πέραν 18.957 προσώπων (τα οποία αναμένεται να βοηθηθούν από τις δράσεις). 

Ειδική αναφορά έγινε και στη δράση αλλά και γενικότερα στο έργο του ΠΣΣΕ για προώθηση του εθελοντισμού και στήριξη της κοινωνίας σε όλους τους τομείς.

«Αν όλοι προσφέρονταν εθελοντικά, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Φανταστείτε δισεκατομμύρια ανθρώπους να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε κάθε μέρος του πλανήτη. Απεριόριστες δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη – τρόφιμα και εκπαίδευση για όλους, καθαρό περιβάλλον και καλή υγεία, ειρηνικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς», είπε ο κ. Δημητρίου.  

Πρόσθεσε ότι ο εθελοντισμός είναι ένας τεράστιος ανανεώσιμος πόρος για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο. «Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις, οι εθελοντές είναι στην πρώτη γραμμή. Οι εθελοντές βρίσκονται στο πεδίο δράσης, σε κάθε κρίση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά συχνά και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς σε παγκύπριο και τοπικό επίπεδο, που στηρίζουν την Εβδομάδα Εθελοντισμού και βοηθούν να αναδειχθεί και πάλι η Κύπρος στο επίκεντρο των διεθνών εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών.

Ο κ. Ηλία απηύθυνε ευχαριστίες σε εταιρείες και οργανισμούς που στηρίζουν τις εκστρατείες και το έργο του ΠΣΣΕ, κατά την οποία επιδόθηκε ως συμβολικό δώρο, το δέντρο του ‘εθελοντισμού’ με την ευχή να ριζώσει στο χώρο που θα φυτευτεί και τα κλαδιά του να απλωθούν όπως απλώνεται ο εθελοντισμός και ‘αγκαλιάζει’ τους ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα