ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κέντρο συνταξιοδότησης €98 εκατ. ετοιμάζεται στην Περιστερώνα

16 Μαΐου 2023, 17:05

images

Κολοσσιαία ανάπτυξη ολοκληρωμένου χωριού για τις ανάγκες ηλικιωμένων σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις νοσηλευτικής σχολής, αναμένεται να ανεγερθεί στο χωριό Περιστερώνα της επαρχίας Λευκωσίας, με το συνολικό κόστος επένδυσης να υπολογίζεται σε €98,300,000.

Σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις του έργου στο Περιβάλλον, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται στα έργα τα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, προωθεί με ειδικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας ως σημαντικό μέτρο για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και την καταπολέμηση της εποχικότητας με την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών βιώσιμου τουρισμού.

Σημειώνεται ότι η Περιστερώνα αποτελεί ιδανικό χώρο για μια τέτοια ανάπτυξη αφού είναι ένα χωριό με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες ολόχρονα, βρίσκεται μεταξύ της Οροσειράς του Τροόδους και του Πενταδακτύλου, η οποία δροσίζεται κυρίως με δυτικούς ανέμους από τον κόλπο της Μόρφου. 

Προστίθεται ότι η εταιρία C.E.V CYPRUS ECO VILLAGE LTD είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης έκτασης γεωργικής γης στην Περιστερώνας και προτίθεται όπως την αναπτύξει σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας δήλωσης πολιτικής για ενοποιημένες αναπτύξεις μεγάλων και σύνθετων χρήσεων. 

Η συνολική διάρκεια για την ολοκλήρωση έργου εκτιμάται περίπου στα τέσσερα χρόνια από την ημέρα αδειοδότησης.

Κέντρο φροντίδας, νοσηλευτική σχολή, φοιτητικές εστίες κ.ά.

Όπως αναφέρει η έκθεση, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου χωριού συνταξιοδότησης το οποίο να ικανοποιεί τις κοινωνικές, ιατρικές, και ψυχολογικές ανάγκες των ηλικιωμένων πελατών σε συνδυασμό με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μίας νοσηλευτικής σχολής. 

Τα τεμάχια γης έχουν συνολική έκταση 269,685 τ.μ. ενώ οι κτηριακές εγκαταστάσεις του έργου θα καταλαμβάνουν έκταση 47,187τ.μ. και χώροι πρασίνου, γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις 87,475 τ.μ. 

Σημειώνεται ότι εντός των τεμαχίων εγκατάστασης του έργου υπήρχαν στο παρελθόν υποστατικά εκτροφής πουλερικών της εταιρίας «Κομήτης», τα οποία έχουν κατεδαφιστεί και στο χώρο παραμένουν οι τσιμεντένιες βάσεις τους και τα περιτοιχίσματα υποστηρικτικών κτηρίων.

Η ανάπτυξη θα διαθέτει 917 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων 21 για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). 

Σε πλήρη ανάπτυξη, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να έχει δυναμικότητα 729 κατοίκων, 315 επισκεπτών και 170 υπαλλήλων.

Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο αποτελούμενο από πέντε κτίρια. Το κύριο κτίριο του κολλεγίου νοσηλευτικής, τρία κτίρια στέγασης φοιτητών και ένα νηπιαγωγείο. Όλα τα κτίρια είναι διώροφα με επιφάνεια δαπέδου κτιρίου 7,500 m2. 

Επίσης, θα περιλαμβάνεται ένα ιατρικό κέντρο που θα είναι αποτελούμενο από τέσσερα κτίρια. Δύο κτίρια Γηριατρικής Φροντίδας, ένα Κέντρο Αποκατάστασης και ένα κτίριο Αθλητικού Συλλόγου. Όλα τα κτίρια είναι διώροφα και έχουν συνολική επιφάνεια 6,200 m2. Θα προσφέρει υπηρεσίες στους κατοίκους και άλλους, που θα περιλαμβάνουν δωμάτια για φυσική αποκατάσταση, προληπτική θεραπεία, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογραφία, ICUs, εργαστηριακές εξετάσεις, οδοντιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σίτισης και κατ' οίκων επισκέψεις. 

Ακόμη, μία Κεντρική Πλατεία που περιλαμβάνει ένα κτίριο με συνολική καλυμμένη επιφάνεια 3,256 m2. Η περίμετρος του κτιρίου θα είναι μονο-όροφη, ενώ κεντρικά θα αυξηθεί σε ένα τριώροφο κτίριο. Το ισόγειο θα φιλοξενήσει τα καταστήματα όπως υπεραγορά, φαρμακείο, κουρείο, το στεγνό-καθαριστήριο, καφετέριες, εστιατόρια κλπ. 

Άλλοι χώροι θα είναι: Χώροι Πρασίνου, ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο/δίκτυο ποδηλατοδρόμων/ σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων έχουν επίσης ενσωματωθεί στο σχεδιασμό της Ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Νοσηλευτική Σχολή θα έχει χωρητικότητα 45 φοιτητών ετησίως για ένα τετραετές Πτυχίο (Συνολική χωρητικότητα 180 φοιτητών). Τα μαθήματα που θα προσφέρονται από το κολέγιο περιλαμβάνουν ένα 4-ετές πτυχίο στη νοσηλευτική, πτυχίο Οδοντιατρικής, Διατροφικής Επιστήμης και άλλα μαθήματα. 

Η Σχολή θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες αίθουσες διαλέξεων, εργαστήρια, αμφιθέατρα, γραφεία, καθώς και μια καφετέρια / χώρο εστιατορίου. 

Οι Φοιτητικές Εστίες θα έχουν χωρητικότητα 90 δωματίων, με εμβαδόν 35 m2 το καθένα. Αναμένεται να φιλοξενήσει 30 φοιτητές ετησίως φθάνοντας την πλήρη χωρητικότητά του στο τρίτο έτος. 

Επιπλέον, το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, τραπεζαρία, βιβλιοπωλείο-τυπογραφείο, πλυντήριο και γυμναστήριο.

Θα περιλαμβάνει, επίσης, Παιδικό Σταθμό με χωρητικότητα 50 παιδιών, μέγιστης ηλικίας 5 ετών. Η διάταξη της ανάπτυξης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε δίπλα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο να υπάρχει ένας χώρος πρασίνου με εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες και παιδότοπο, που θα χρησιμοποιούνται από μαθητές και παιδιά. 

Επιπλέον, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παροχή θέσεων στάθμευσης οχημάτων, καθώς και καλυμμένες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.

Καθένα από τα δύο κτίρια υποβοηθούμενης διαβίωσης, θα έχει χωρητικότητα 24 ατόμων και θα αποτελείται από διαμερίσματα 45 m2 και μπαλκόνι 8 m2. Επιπλέον, τα κτήρια θα περιλαμβάνουν χώρους υποδοχής, κοινόχρηστους χώρους, αίθουσες προσωπικού, γραφεία, καθώς και εγκαταστάσεις πλυντηρίων και καθαρισμού.

Τα διαμερίσματα υποβοηθούμενης διαβίωσης απευθύνονται σε ηλικιωμένους κατοίκους με σωματικές ή ψυχικές αναπηρίες και που χρειάζονται σημαντικές υπηρεσίες βοήθειας, όπως 24ωρη παρακολούθηση, καθαρισμό, πλυντήρια, παρακολούθηση λήψης φαρμάκων, γενική προσωπική βοήθεια. 

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Υγείας θα έχει χωρητικότητα 20 δωματίων, καθένα από τα οποία θα έχει 27 m2 και μπαλκόνι 8 m2. 

Επιπλέον, το κτίριο θα περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, εσωτερικό γυμναστήριο, αίθουσες θεραπείας για εξειδικευμένη θεραπεία, χώρους ιατρικού ελέγχου και εργαστήριο. 

Ακόμη, η Λέσχη θα στεγάσει το αρχηγείο του ιατρικού κέντρου και θα περιλαμβάνει κουζίνα, εστιατόριο, πισίνα, κοινόχρηστους χώρους, καταστήματα, γραφεία και γήπεδο μίνι-γκολφ. Η Λέσχη θα παρέχει υπηρεσίες σίτισης στα διαμερίσματα υποβοηθούμενης διαβίωσης, στα δωμάτια αποκατάστασης και στους κατοίκους του.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα