ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κέντρο «Νήμα»: Δωρεάν στήριξη για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

14 September 2023, 06:00

images

Δωρεάν στήριξη και θεραπεία ενήλικων ατόμων με εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης ως παιδιά, προσφέρει το κέντρο «Νήμα» του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Μιλώντας στο ΥgeiaWatch, η κλινική ψυχολόγος και συντονίστρια του Κέντρου «Νήμα», Παντελίτσα Νικολάου εξήγησε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον χώρο είναι εξατομικευμένες.

« Όταν το άτομο έρθει στον χώρο, θα γίνει η αξιολόγηση και η συνεννόηση με τον ψυχολόγο με τον οποίο θα ξεκινήσει συνεργασία και μαζί θα αποφασίσουν ποιο θα είναι το θεραπευτικό πλάνο που θα ακολουθήσουν. Αυτό γίνεται γιατί το κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν άτομα τα οποία μπορεί ακόμη να ταλαιπωρούνται από το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης και να έχουν ακόμα εικόνες και αναμνήσεις από το περιστατικό και να θέλουν να δουλέψουν πάνω σε αυτή τη πτυχή», σημειώνει.

«Άλλα άτομα μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες και προβληματισμούς σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως για παράδειγμα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις  και με τη διαχείριση συναισθημάτων» πρόσθεσε.

Η φιλοσοφία του προγράμματος αναγνωρίζει ότι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών δεν μπορεί να αφορά μόνο τα άτομα που τη βιώνουν αλλά έχει έντονες αλληλεπιδράσεις με το κοινωνικό πλαίσιο. 

Στήριξη και στο οικογενειακό περιβάλλον

Στο «Νήμα», εκτός από τα άτομα που είχαν εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία και χρειάζονται στήριξη, εξυπηρετείται και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, ψυχολογική υποστήριξη από το «Νήμα», μπορεί να ζητήσει και κάποιος συγγενής ή άτομο του κοντινού περιβάλλοντος των θυμάτων, το οποίο μπορεί να έχει απορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν το άτομο που βίωσε την κακοποίηση.

Επιπρόσθετα, το Κέντρο λειτουργεί με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον κάθε ατόμου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και Παιδικής Πορνογραφίας και την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά στων γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Οι υπηρεσίες στήριξης και θεραπείας που προσφέρονται από το Κέντρο περιλαμβάνουν:

·  Ψυχολογική για στήριξη και θεραπεία

·  Κοινωνικό λειτουργό για  κοινωνική στήριξη και διασύνδεση του ατόμου με οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες μπορεί να χρειαστεί,

·  Νοσηλευτή για παροχή ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα σεξουαλικής υγείας και αναπαραγωγικής υγείας,

·  Λειτουργό πρόληψης για πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου,

·  Νομική συμβουλευτική.

 Η κ. Νικολάου ανέφερε ότι στο «Νήμα», τα άτομα μπορούν να δεχθούν καθοδήγηση από νομικό για το τι θα μπορούσαν να κάνουν αν θέλουν να καταγγείλουν τα περιστατικό και για το ποια είναι η διαδικασία.

«Στη συνέχεια το κάθε άτομο θα επιλέξει μόνο του εάν θα προχωρήσει ή όχι σε καταγγελία. Tα περισσότερα άτομα φοβούνται να προχωρήσουν σε καταγγελία λόγω φόβου και ανησυχίας ότι θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο η ζωή τους. Είναι όντως μία σημαντική απόφαση. Εδώ στο Νήμα στοχεύουμε στην ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων και μέσα από αυτή την διαδικασία εάν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε καταγγελία, εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τους στηρίξουμε», διευκρίνισε.

«To κέντρο επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και γι’ αυτό μπορούμε να τις προσφέρουμε δωρεάν αλλά οι ανάγκες του κέντρου αυξάνονται συνεχώς άρα υπάρχει σημαντική ανάγκη για επιπλέον επιχορήγηση και ίσως η ενίσχυση από χορηγούς θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητική», τονιζει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του Κέντρου 22757495 είτε  στη τηλεφωνική γραμμή του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού στο 1455.

Οι συναντήσεις της ψυχολογικής στήριξης γίνονται στο χώρο του Κέντρου ο οποίος στεγάζεται στις προεδρικές κατοικίες στον αριθμό 41.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα αντιπροσωπεία του «Νήμα» είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, όπου ενημέρωσαν για τις δράσεις τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,ένα στα πέντε παιδιά (0-18 ετών) πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης και στο 93% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

 

Σχετικά Άρθρα