ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κενό στη μετανοσοκομειακή διαχείριση ηλικιωμένων ασθενών

10 Απριλίου 2024, 10:29

images

Σημαντικό κενό στη μετανοσοκομειακή διαχείριση ασθενών κυρίως ηλικίας άνω των 70 ετών, εντοπίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Όπως αναφέρεται στην πρώτη αξιολόγηση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς οι οποίοι, ειδικά μετά από μια εγχείρηση, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι συγγενείς πιέζουν τα νοσηλευτήρια να κρατήσουν τους ασθενείς για μεγαλύτερη περίοδο από ότι δικαιολογείται από την κλινική κατάσταση τους μέχρις ότου να καταφέρουν να εξεύρουν ειδικό κέντρο που θα τους αναλάβει.

«Αυτό μειώνει την αποδοτικότητα του Συστήματος αφού οι κλίνες των νοσηλευτηρίων δεν αξιοποιούνται με το καλύτερο δυνατό τρόπο και κρατούνται για υπηρεσίες οι οποίες στην ουσία είναι εκτός Συστήματος», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, το μεγαλύτερο βάρος αυτών των περιπτώσεων αναλαμβάνεται από τον ΟΚΥπΥ, εξού και το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος παραμονής των ασθενών στο ΟΚΥπΥ είναι γύρω στις 5 ημέρες σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα που είναι γύρω στο 2,5 μέρες.

Επισημαίνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο και έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην πρόσβαση σε ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες.

«Ο κίνδυνος παραμονεύει και στο ΓεΣΥ. Δηλαδή η έλλειψη κατάλληλων υποδομών για άτομα τρίτης ηλικίας, κάτι που αφορά το Υπουργείο Υγείας ή/και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μπορεί μελλοντικά να βραχυκυκλώσει την αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος», αναφέρει ο ΟΑΥ.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα