ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κεκλεισμένων των θυρών οι περιπτώσεις βίας στην οικογένεια

16 Απριλίου 2022, 06:00

images

Την τροποποίηση του νόμου περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) ζητά η Επιτροπή Νομικών, ώστε οι υποθέσεις αδικημάτων βίας να διεξάγονται στο δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της τροποποίησης του νόμου είναι να δίνεται το δικαίωμα στο θύμα να ζητήσει όπως όλες οι διαδικασίες κατά την εκδίκαση υποθέσεων για διάπραξη αδικημάτων βίας να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και το δικαστήριο δύναται αυτεπάγγελτα να διατάξει όπως η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Τονίζεται ακόμη ότι η  πρόταση νόμου επιδιώκει να προσφέρει την περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων βίας στην οικογένεια, με τρόπο που αυτά να προσέρχονται στα δικαστήρια σε συνθήκες που να τους επιτρέπουν να εκφραστούν και να καταθέσουν ελεύθερα τη μαρτυρία τους.

Επιπλέον, τα θύματα καλούνται να αναφέρουν στο δικαστήριο με λεπτομέρεια τα περιστατικά βίας τα οποία έχουν υποστεί και η παρουσία του κοινού στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως αναφέρεται, ενδέχεται να επηρεάσει τη μαρτυρία τους.

Επισημαίνεται ότι πολλές φορές τα θύματα είτε για λόγους άγνοιας των διαδικασιών στα δικαστήρια, είτε λόγω μη διάθεσης ικανοποιητικών πόρων για διορισμό δικηγόρου που θα τα υπερασπίσει, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, παραλείπουν να ζητήσουν από το δικαστήριο να διατάξει όπως η διαδικασία γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό ως εκ τούτου, έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγουν να προβούν σε ολοκληρωμένη κατάθεση στα δικαστήρια λόγω της παρουσίας του κοινού και τελικά να μην απονέμεται σωστά η δικαιοσύνη.

Τονίζεται ότι με την εφαρμογή της τροποποίησης αυτής της πρότασης νόμου, θα μειωθούν τα εμπόδια που αποθαρρύνουν τα θύματα βίας στην οικογένεια να καταγγείλουν αυτά τα αδικήματα, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα στα θύματα αυτά να το πράξουν σε ένα αυξημένο πλαίσιο προστασίας των ιδίων, της προσωπικότητας, της ιδιωτικότητας και της αξιοπρέπειάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρόταση νόμου επιδιώκεται παράλληλα η επίτευξη των σκοπών της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα