ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατσάδιασμα Αννίτας στον Προδρόμου για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

30 Νοεμβρίου 2022, 19:35

images

Αντιθεσμική και αντιδεοντολογική χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου την οποιαδήποτε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επί της νομοθετικής εξουσίας, αναφορικά με τη γνωμάτευση για τη συνταγματικότητα της πρότασης νόμου που προβλέπει για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Απαντώντας σε σχετική επιστολή του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Πρδρόμου, σχετικά με την πρόταση νόμου, αναφέρει ότι η συζήτηση της πρότασης νόμου έχει ήδη ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή, η οποία και την έχει υποβάλει με έκθεσή της στην ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Προσθέτει ότι στο στάδιο αυτό, οποιαδήποτε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επί της ουσίας της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, κατ’ επέκταση δε και αναπόφευκτα και επί της ακολουθητέας κανονιστικά εσωτερικής διαδικασίας της Βουλής, συνιστά εξόφθαλμα αντιθεσμική και αντιδεοντολογική πράξη, η οποία εμπεριέχει προφανείς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των θεσμών και θα έπρεπε να αποφεύγετο.

Ακόμη, σημειώνει, στο στάδιο της συζήτησης της εν λόγω πρότασης νόμου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είχαν κληθεί και εκφράσει τις απόψεις τους και τους είχε δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, τόσο επί της αρχής, όσο και ως προς επιμέρους ζητήματα.

«Συνεπώς, οποιαδήποτε και μάλιστα στην παρούσα φάση διαφορετική ή νέα άποψη εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου δεν μπορεί παρά να συνιστά εκ του περισσού παρέμβαση στα της νομοθετικής εξουσίας, η οποία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», υποδεικνύει.

Αναφερόμενη στην αναφορά του Υπουργού σε πιθανή αντισυνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων, η κ. Δημητρίου σημειώνει ότι δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, καθότι η κρίση περί της συνταγματικότητας ή μη της προωθούμενης προς ψήφιση πρότασης νόμου δεν ανήκει, στην εκτελεστική εξουσία, αλλά στο γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως συνταγματικά το νομικό σύμβουλο του κράτος.

Διευκρινίζει ότι ο γενικός εισαγγελέας, εφόσον τελικά η υπό αναφορά πρόταση νόμου ψηφισθεί σε νόμο, θα έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύσει τον Προέδρο της Δημοκρατίας να τον αναπέμψει και/ή αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν κατά τη δημοσίευση του νόμου εντοπίσει οποιαδήποτε ζητήματα τα οποία χρήζουν επανεξέτασης ή/και οποιαδήποτε αντισυνταγματικότητα.

Η κ. Δημητρίου ευελπιστεί ότι είναι απολύτως κατανοητή η επίδειξη εκ μέρους όλων αυξημένης ευαισθησίας, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν αχρείαστες παρεμβάσεις στο έργο της νομοθετικής εξουσίας επ' ωφελεία και των δύο εξουσιών, αλλά κυρίως της ανάγκης διαφύλαξης των θεσμών.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα