ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατσάδες ΕΕ στην Κύπρο για απόβλητα και καθαρό αέρα

16 Νοεμβρίου 2023, 16:19

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Τσεχία, στην Εσθονία , στη Ρουμανία και στην Αυστρία για να διορθώσουν ελλείψεις όσον αφορά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2008/98/ΕΚ (οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα) όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/851.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, η τροποποιημένη οδηγία θεσπίζει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την ανακύκλωση και την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση των αστικών αποβλήτων. Απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τα οικεία συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και την αποδοτικότητα της χρήσης των πόρων. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας (ΕΕ) 2018/851 από τα κράτη μέλη στο εθνικό τους δίκαιο έληξε στις 5 Ιουλίου 2020. Τα οικεία κράτη μέλη δεν το έχουν πράξει ορθά μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται, η κυπριακή νομοθεσία παρουσιάζει ελλείψεις όσον αφορά τα παραστατικά για την πραγματοποίηση των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στα οικεία κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να διορθώσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Καθαρός αέρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σε τρία κράτη μέλη, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και τη Ρουμανία και αιτιολογημένη γνώμη σε εννέα κράτη μέλη —τη Βουλγαρία, την Ιρλανδίαμ την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, επειδή δεν διασφάλισαν την ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεών τους για μείωση διάφορων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως απαιτείται από την οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων («οδηγία ΕΑΟΕ»).

Η οδηγία ΕΑΟΕ καθορίζει εθνικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών πέντε σημαντικών ατμοσφαιρικών ρύπων: οξείδια του αζώτου (NOx), πτητικές οργανικές ενώσεις εκτός του μεθανίου (NMVOC), διοξείδιο του θείου (SO2), αμμωνία (NH3) και λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ2,5). Οι ρύποι αυτοί συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του αέρα, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών πρέπει να υλοποιούνται από κάθε κράτος μέλος σε ετήσια βάση κατά την περίοδο 2020-2029, και πιο φιλόδοξες μειώσεις από το 2030 και μετά. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να καταρτίσουν εθνικά προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ) στα οποία θα παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι εν λόγω δεσμεύσεις.

Τον Ιανουάριο του 2023 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή σε 14 κράτη μέλη που δεν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους το 2020 για μείωση ενός ή περισσότερων ρύπων της οδηγίας ΕΑΟΕ. Τον Φεβρουάριο του 2023 τα κράτη μέλη υπέβαλαν την τελευταία εθνική απογραφή εκπομπών που περιλάμβανε εκπομπές για τα έτη 2020 και 2021, συνοδευόμενη από ενημερωτική έκθεση απογραφής.

Η Επιτροπή ανέλυσε τις τελευταίες απογραφές, καθώς και άλλες πληροφορίες που υπέβαλαν τα κράτη μέλη (προβλέψεις εκπομπών για τα έτη 2025 και 2030· επικαιροποιημένα εθνικά προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή επικαιροποιημένες πολιτικές και μέτρα, κατά περίπτωση) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σουηδία εξακολουθούσαν να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους για μείωση.

Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα