ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καταγγελίες για παραβίαση αναστολής λειτουργίας ασφαλτικού εργοστασίου

13 Ιουνίου 2023, 14:19

images

Σε καταγγελίες για παραβίαση του διατάγματος σχετικά με το ασφαλτικό εργοστάσιο της εταιρείας Cyfield στη βιομηχανική περιοχή Γερίου έχουν προβεί οι κάτοικοι της γειτονικής περιοχής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το εν λόγω εργοστάσιο λειτουργεί παράτυπα αγνοώντας το διάταγμα αναστολής της λειτουργίας του που εκδόθηκε από το δικαστήριο το Φεβρουάριο 2022.

Επίσης, το εργοστάσιο γειτνιάζει με οικιστική περιοχή και δημοτικό σχολείο στο Δήμο Ιδαλίου.

Όπως τονίζεται, το Κίνημα Οικολόγων έχει λάβει σωρεία καταγγελιών από τους κατοίκους και μέσα από τη διερεύνηση των καταγγελιών, διαπιστώθηκε η χρήση δύο κλειστών δεξαμενών/ντεπόζιτων (tanks), αποθήκευσης υγρής ασφάλτου (κατρά).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τη διεργασία παραδέχεται σε επιστολή του ημερομηνίας 6/6/2023 το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι από το λέβητα που διατηρεί σε υγρή κατάσταση την άσφαλτο διαπιστώνεται συχνή εκπομπή αέριων ρύπων, με τον Γραμματέα της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, Γιώργο Περδίκη, να έχει επισκεφθεί την περιοχή του εργοστασίου και να διαπιστώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Ο αντίκτυπος στους κατοίκους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χρήση λέβητα για ορισμένα χρονικά διαστήματα είναι αναπόφευκτη και κατ’ επέκταση η εκπομπή ρύπων από το λέβητα όταν γίνεται αισθητή προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς προκαλεί οχληρία, έντονη δυσοσμία και εκπομπή σωματιδίων ασφάλτου που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η ίδια εταιρεία έχει καταλάβει δημόσια οδό και την έχει εντάξει στον αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου, ενώ διαπιστώθηκε ότι σε παρακείμενο μικρό λόφο έχει συσσωρεύσει τεράστιες ποσότητες από μπάζα, μπετόν και ασφαλτικά απόβλητα. Το τεμάχιο που αποτελεί κρατική ιδιοκτησία έχει μετατραπεί σε ένα βουνό από ασφαλτικά απόβλητα. 

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι έχει αποστείλει επιστολές στους αρμόδιους φορείς, ώστε να επέμβουν και να εφαρμόσουν άμεσα τη δικαστική απόφαση, καθώς οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα