ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καταδικάζουν επίθεση σε εκδήλωση ΛΟΑΤΙ

23 Φεβρουαρίου 2023, 09:49

images

Τη χθεσινή επίθεση στη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ, καταδικάζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, το ΤΕΠΑΚ και ο Δήμος Λεμεσού, αλλά και πολιτικά κόμματα.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα σε δημοκρατικό κράτος», αναφέρει ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του εκλελεγμένου Προέδρου. «Πράξεις βίας, όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο ΤΕΠΑΚ», αναφέρεται, «δεν είναι αποδεκτές και είναι καταδικαστέες. Η Αστυνομία έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση του περιστατικού και αναμένουμε πολύ σύντομα να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σημειώνει τέλος πως επικεντρωνόμαστε αποφασιστικά στην προσπάθεια για άρση όλων των διακρίσεων που περιορίζουν δικαιώματα πολιτών ή προκαλούν ανισότητες και στηρίζουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή, ως δημοκρατική κατάκτηση.

Την ομοφοβική επίθεση σε εκδήλωση της Accept - LGBTI Cyprus στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό την Τετάρτη καταδίκασε σε ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Καταδικάζω έντονα τη χθεσινή ομοφοβική επίθεση εναντίον της @AcceptCY. Η ΕΕ προασπίζεται την διαφορετικότητα & την ενσωμάτωση», έγραψε η κ. Κυριακίδου στην ανάρτησή της.

«Όλοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς/ελεύθεροι από κάθε είδους διάκριση ή βία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή έκφρασης φύλου. #UnionOfEquality» πρόσθεσε.

Την καταδίκη της για το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα την Τετάρτη το βράδυ στο ΤΕΠΑΚ εξέφρασε με ανάρτησή της στο Twitter το πρωί της Πέμπτης και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο το περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο ΤΕΠΑΚ», ανέφερε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία μας» και κάλεσε την Αστυνομία Κύπρου να εντοπίσει και να οδηγήσει άμεσα τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Accept-ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου: Δείχνει ακροδεξιά στοιχεία το περιστατικό

Τη θέση ότι οι κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στην εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ, αποτελούν ακροδεξιά στοιχεία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Νικόλας Τρύφων, καταδικάζοντας το χθεσινοβραδινό περιστατικό.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου ανέφερε ότι η οργάνωση καταδικάζει το περιστατικό αλλά την ίδια ώρα χαιρετίζει την τοποθέτηση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχει και η στήριξη από το ΤΕΠΑΚ και τους φοιτητές», είπε ο κ.Τρύφων, υποδεικνύοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο μετά από πρόσκληση των ίδιων των φοιτητών/τριών, «που απαιτούν Παιδεία και ανταπόκριση στις ανάγκες τους».

Την ίδια ώρα ανέφερε πως παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο εκδήλωσης της οργάνωσης στο ΤΕΠΑΚ, με αφορμή την Πορεία Υπερηφάνειας 2022, όπου κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην αίθουσα και πέταξαν φυλλάδια υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας, όπως είπε.

Υποστήριξε δε ότι «είναι θέσεις και δηλώσεις από ακροδεξιά στοιχεία ή ακόμη και της εκκλησίας, που οδηγούν σε τέτοιες λανθασμένες και άκυρες αντιλήψεις για την κοινωνία που ζούμε ή που θέλουμε να ζούμε» και ότι «η σιωπή και η μη λήψη θέσης, από κάποιους, στη βάση της πραγματικότητας, οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Τρύφων ανέφερε ότι, όπως και στο προηγούμενο περιστατικό του Σεπτέμβρη, «είναι δεδομένο ότι είναι ακροδεξιά στοιχεία» και διαμήνυσε ότι η οργάνωση δεν φοβάται και συνεχίσει το έργο της.

«Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που να είναι όλοι αποδεκτοί και κανένας να μην ενοχλεί κανένα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «όταν ξέρεις ότι κάνεις το σωστό και ιδιαίτερα για τη νεολαία του αύριο, δεν σε σταματά τίποτα».

Ωστόσο, συνέχισε, «κάποιοι θεωρούν ότι, μέσα σε μια δημοκρατία, μπορούν και πρέπει να επιβάλουν τα δικά τους πιστεύω σε κάποιους άλλους» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από τις έρευνες της Αστυνομίας.

Συστάθηκε ανακριτική ομάδα

Ανακριτική ομάδα έχει συσταθεί για την διερεύνηση του χθεσινοβραδινού επεισοδίου στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο είναι καταδικαστέο και κρίνεται ως πολύ σοβαρό από την Αστυνομία, ανέφερε ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού, Μαρίνος Βασιλείου.

Σε δηλώσεις του, ο κ.Βασιλείου είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία για την ταυτότητα των προσώπων που εισέβαλαν στην αίθουσα του ΤΕΠΑΚ και τα οποία εκτιμάται ότι πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα.

«Διενεργούνται πάρα πολλές εξετάσεις. Για εμάς αυτή η υπόθεση θεωρείται πάρα πολύ σοβαρή και είναι καταδικαστέα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα που αξιολογεί κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, λαμβάνει καταθέσεις από τους φοιτητές/τριες και άλλες πληροφορίες που φτάνουν κοντά της.

Ανέφερε ακόμη ότι η υπόθεση αφορά στα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, οχλαγωγίας, επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και αδικήματα του περί της καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας νόμου.

Ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού υπενθύμισε ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε γύρω στις 20:30 χθες, όταν δέκα πρόσωπα που έφεραν κουκούλες, γάντια και σκουρόχρωμα ρούχα, εισήλθαν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν συζήτηση μεταξύ της ΦΕΤΕΠΑΚ και της οργάνωσης Accept ΛΟΑΤΚΙ.

«Άρχισαν να φωνάζουν ομοφοβικά συνθήματα καθώς και διάφορες βωμολοχίες, ενώ ένας από αυτούς άρπαξε έναν πυροσβεστήρα που βρισκόταν στην αίθουσα και άρχισε ψεκάζει τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε πως «κάποιος άλλος από τους δέκα αυτούς κουκουλοφόρους χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο έναν 21χρονο φοιτητή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά».

Η ανταπόκριση της Αστυνομίας, συνέχισε, ήταν άμεση και στη σκηνή έσπευσε αξιωματικός και μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού καθώς και περίπολα της Άμεσης Δράσης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα αλλά οι εξετάσεις είναι εντατικές και έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα που ασχολείται με αυτή τη σοβαρή υπόθεση», συμπλήρωσε.

ΤΕΠΑΚ: Τρομοκρατική ενέργεια το επεισόδιο

Το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ, σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΚΙ, αποτελεί μια τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων σε ένα Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Κληθείς να σχολιάσει την εισβολή κουκουλοφόρων στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΦΕΤΕΠΑΚ και Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου για ενημέρωση φοιτητών/τριών για τις δράσεις της οργάνωσης, ο Πρύτανης ανέφερε ότι αυτή η ενέργεια πρέπει να μπει στη σωστή της διάσταση.

Είναι, σημείωσε, «μια τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων σε ένα Πανεπιστήμιο, που είναι η ουσία και ο πυρήνας των δράσεων που πρέπει να έχει ένα Πανεπιστήμιο» και διαμήνυσε πως «δεν θα το αφήσουμε έτσι και ήδη μέλη της φοιτητικής κοινότητας προχώρησαν με καταθέσεις στην Αστυνομία».

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται μέλη της φοιτητικής κοινότητας και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από τις δράσεις που έχουμε κάνει διαχρονικά, είμαστε μια κοινότητα η οποία είναι ανεκτή στην διαφορετικότητα και στη διαφορετική άποψη».

Ωστόσο υπέδειξε ότι εάν υπάρξουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν εμπλεκόμενοι, «να είστε σίγουροι ότι θα το χειριστούμε με αποφασιστικότητα και σίγουρα θα τιμωρηθούν».

Ο Πρύτανης Ζαφείρης χαιρέτησε τις ενέργειες της Φοιτητικής Ένωσης να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις και εξέφρασε τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών, ενώ τόνισε ότι «δεν θα ανεχθούμε να ασκηθεί οποιαδήποτε κριτική γιατί η ΦΕΤΕΠΑΚ διοργάνωσε μια τέτοια εκδήλωση». «Αντιθέτως, μια τέτοια κριτική θα είναι συνεισφορά στην τρομοκρατία», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν, δήλωσε ότι πέραν του πυροσβεστήρα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και κάποια αντισηπτικά που ρίφθηκαν, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ζημιές, ωστόσο ο ίδιος θα το διαπιστώσει σε επί τόπου επίσκεψη του κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία σταματούν εκεί που αρχίζει η   αλληλεγγύη και η ομοψυχία αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή  Ισότητας  ΤΕΠΑΚ, καταδικάζοντας με αποτροπιασμό «τη χθεσινή θρασύδειλη  επίθεση»  που σημειώθηκε σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της οργάνωσης  Accept - LGBTI  Cyprus, σε χώρους του Πανεπιστημίου.

Στην  ανακοίνωση, τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας του ΤΕΠΑΚ ενώνουν, όπως  αναφέρουν, τη φωνή τους με  τις αρχές του Πανεπιστημίου, ζητώντας την  κινητοποίηση των αρμόδιων  φορέων για τη διαλεύκανση του περιστατικού  και τιμωρία των δραστών.

Καταδικαστέο το περιστατικό

Με ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού «καταδικάζει απερίφραστα» την χθεσινοβραδινή εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ και τον τραυματισμό ενός φοιτητή.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, «τέτοιες πράξεις βίας δεν είναι αποδεκτές σε ένα κράτος δημοκρατικό, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη πρέπει να θεωρούνται δεδομένα».

Η προσπάθεια για άρση κάθε μορφής διάκρισης, που στερεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να είναι συνεχής και κοινή, προσθέτει.

Τέλος, ο Δήμος Λεμεσού εκτιμά ότι η διερεύνηση του επεισοδίου, από την Αστυνομία, θα φέρει αποτελέσματα.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρει ότι ο σεβασμός έναντι της διαφορετικότητας είναι επιβεβλημένος σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η βία και η τρομοκρατία που σκοπό έχει την περιθωριοποίηση και τον εκφοβισμό των συνανθρώπων μας, προσθέτει, δεν είναι αποδεκτά και ούτε έχουν θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Επίτροπος Διοίκησης: Ενεργοποίηση άρθρων ποινικού κώδικα

Έφθασε η ώρα όπου τα συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα για δίωξη των δραστών της επίθεση την Τετάρτη σε εκδήλωση της Accept-LGBTI Cyprus στο ΤΕΠΑΚ πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να μην περιορίζονται μόνο στην θεωρία, σημειώνει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ότι «σήμερα είναι η ώρα να προασπιστούμε τις αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας που κανένας δεν έχει δικαίωμα να την τραυματίσει».

Όπως αναφέρει, βρισκόμαστε μπροστά σε αδικήματα κοινής επίθεσης με το κίνητρο της προκατάληψης για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και αυτό θα πρέπει να λάβει υπόψη η Αστυνομία της οποίας υποβάλλει την παρούσα τοποθέτηση.

Τονίζοντας ότι κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα, προσθέτει «ποσό μάλλον όταν αυτή στρέφεται κατά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» χαρακητρίζοντας το περιστατικό «οπισθοχώρηση σαν κοινωνία για όλα αυτά που κατακτήσαμε, χτες τραυματίστηκαν οι αρχές τη Δημοκρατίας και αυτό δεν πρέπει να τύχει καμίας ανοχής».

Η Επίτροπος Διοίκησης αναφέρει επίσης ότι διαπιστώνει με λύπη «για ακόμη μία φορά, πως άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, και να παραμένουν δέκτες ομοφοβικών συμπεριφορών και αντιλήψεων που προκύπτουν από σειρά στερεοτύπων σχετικά με το τι είναι «κανονικό» και «αποδεκτό».

Υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες για τη θεσμική καταχώρηση της ισότητας και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, κάτι το οποίο έχει επισημάνει επανειλημμένως το Γραφείο της. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε νομικό επίπεδο σε σχέση με την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, δυστυχώς, στην πράξη, τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν εκλείψει, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται ενέργειες που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια συνανθρώπων μας.

Η κ. Λοττίδη χαιρετίζει την ανακοίνωση της Αστυνομίας σε σχέση με το περιστατικό, η οποία όπως ανέφερε, θα το διερευνήσει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και με βάση το σχετικό νομικό πλαίσιο που αφορά σε αδικήματα με κίνητρο προκατάληψης (Περί Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011).

Παράλληλα, σημειώνει και την ανάγκη δίωξης των δραστών στη βάση του Άρθρου 35 Α του Ποινικού Κώδικα.

Προσθέτει ότι «τώρα είναι η ώρα ενεργοποίησης των συγκεκριμένων άρθρων γιατί από τον ρατσιστικό λόγο και την εξέταση της ρητορικής μίσους, αγγίξαμε σήμερα τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Ο εφησυχασμός δεν έχει πια θέση. Σήμερα είναι η ώρα να προασπιστούμε τις αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας που κανένας δεν έχει δικαίωμα να την τραυματίσει», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα