ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατ’ επιλογήν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην ανώτατη εκπαίδευση

10 Οκτωβρίου 2022, 11:54

images

Κατ’ επιλογήν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην ανώτατη εκπαίδευση και υποχρεωτική στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμφώνησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη σημερινή συνεδρία που αφορούσε τον «περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμο του 2019» αναφέρθηκε ότι ο νόμος δεν δύναται να αφορά και την ανώτερη εκπαίδευση, καθώς αυτό θα επιφέρει σύγκρουση της Επιτροπής με τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, το κάθε πανεπιστήμιο και ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κατ’ επιλογή.

Παρόλα αυτά, τονίστηκε ότι η εν λόγω πρόταση νόμου προϋποθέτει την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς το κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μία συνολικά τεκμηριωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ανεξάρτητα από το αν οι γονείς ζητήσουν να μην παρέχεται στο παιδί τους. 

Έγινε επίσης αναφορά στο ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κόστους στη εφαρμογή αυτού του νόμου καθώς υπάρχει ήδη το μάθημα σε κάποια μορφή στα σχολεία. Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρξει βούληση από το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί και να διδαχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά ακόμη και στην προσχολική ηλικία, ώστε τα παιδιά να μπορούν να προστατευθούν στη μετέπειτα ζωή τους. 

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε ομόφωνα στη συνεδρία της Επιτροπής η αλλαγή της ονομασίας του νόμου από «Ο περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμος του 2019» σε «Ο περί Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμος του 2019».

Σε τι θα αφορά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 

Συγκεκριμένα, το Υπ. Παιδείας, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα πρέπει να μεριμνά για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των εκπαιδευτικών της δημόσιας και της ιδιωτικής  εκπαίδευσης σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και  σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.  

Ακόμη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι διαφωτιστικές διαλέξεις που θα παρέχονται, πρέπει να μεταφέρουν πληροφορίες για τα ακόλουθα: 

(α) Το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου. 

(β) Τη σεξουαλική δραστηριότητα. 

(γ) Τον οικογενειακό προγραμματισμό, την υπογονιμότητα και την αντισύλληψη. 

(δ) Το HIV/AIDS, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος. 

(ε) Την πρόληψη του καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος.  

(στ) Την πρόληψη και διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.

Επιπλέον, η αρμόδια αρχή, δηλαδή το Υπ. Παιδείας, δύναται να οργανώνει σε όλες τις επαρχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εκστρατείες ενημέρωσης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού αναφορικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό, τις μεθόδους αντισύλληψης και την πρόληψη ανεπιθύμητης κύησης, να διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιωματικά και μη, διαλέξεις και σεμινάρια για γονείς, επαγγελματίες ή άλλα οργανωμένα σύνολα για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των δικαιωμάτων των νέων, οικογενειακού προγραμματισμού, διαπροσωπικών  σχέσεων, ασφαλούς σεξουαλικής επαφής και προφύλαξης  από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Δύναται ακόμη να μεριμνά για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας σε θέματα σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Ο νόμος αναμένεται τα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα