ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο

23 Μαρτίου 2023, 14:03

images

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Κύπρο είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου με 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου, με σύμμαχο τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie και την αρωγή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, πραγματοποίησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εκστρατείας και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές 

Ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ανδρέας Ευγενίου, ανέφερε ότι «η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, είτε επειδή μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο με την ανεύρεση και αφαίρεση πολυπόδων, είτε διότι, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, τα ποσοστά πλήρους αποθεραπείας είναι πολύ υψηλά - 6 στις 10 περιπτώσεις».

Παράλληλα, ο Δρ Ευγενίου υπέδειξε ότι η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου συμβάλλει ουσιαστικά στην καθιέρωση πληθυσμιακού προληπτικού προγράμματος για τακτικό έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων.

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Λούης Λοΐζου, βάσει της έρευνας της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει διπλασιαστεί, ενώ πλέον ο καρκίνος όταν διαγνωστεί βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Με τη σειρά του ο Προέδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, σημείωσε ότι «μπορούμε να σώσουμε ζωές, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποτελεσματική πρόληψη σε κοινωνικό επίπεδο και με την έγκαιρη διάγνωση σε κλινικό επίπεδο».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι στρατηγικές και οι πολιτικές υγείας να διασφαλίζουν, σε πρώτο στάδιο, την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση όλων των δικαιούχων του συστήματος υγείας, στις υπηρεσίες προληπτικής και διαγνωστικής ιατρικής.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας Medochemie, Νίκος Χρηστίδης, υπέδειξε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, η εταιρεία στηρίζει την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες άνω των πενήντα ετών να διαθέσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους και να ενημερωθούν από το γιατρό τους, για τους τρόπους εξέτασης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής νόσου, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη από την θεραπεία.

Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση καρκίνου παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η συνηθέστερη κακοήθεια του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά τα 50 και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Σχετίζονται, ωστόσο, με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό, η εμφάνιση πολύποδων στο έντερο, καθώς και οι χρόνιες κολίτιδες.

Συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου, θεωρούνται η αιμορραγία από τον πρωκτό, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, η απώλεια βάρους, η μειωμένη όρεξη, η αδυναμία, ο πυρετός, οι εφιδρώσεις, οι κοιλιακοί πόνοι, καθώς και η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να γίνει με ακτινοδιαγνωστικές μεθόδους, κολονοσκόπηση ή μέσω αναλύσεων αίματος και κοπράνων.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα