ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθυστέρηση ένταξης ποδολόγων λόγω νόμου και προϋπολογισμού ΓεΣΥ

27 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Η μη συμπερίληψη του επαγγέλματος των ποδολόγων-ποδιάτρων στον νόμο του ΓεΣΥ και ο οικονομικός προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) φαίνεται να είναι ο λόγος καθυστέρησης της ένταξης τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), η οποία προβλέπεται τον Μάρτιο του 2023.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμέων Ποδολόγων, Δρ Ιωάννης Λουβαρίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι η απάντηση που είχαν πάρει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και από τους εκάστοτε υπουργούς υγείας για τον λόγο που το επάγγελμα τους δεν ήταν στο ΓεΣΥ, είναι λόγω του ότι δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά το επάγγελμα του ποδολόγου.

«Φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι, κατ’ εμένα, η πραγματικότητα και ο λόγος είναι γιατί εμείς έχουμε κατοχυρώσει το επάγγελμα εδώ και 10 χρόνια», σημείωσε ο Δρ Λουβαρίδης, προσθέτοντας ότι «υπήρχε πολύς χρόνος να διαβουλευτεί ο ΟΑΥ μαζί μας ούτως ώστε να ενταχθεί στο ΓεΣΥ».

«Θεωρώ ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν ήμασταν ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του οργανισμού», είπε.

Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, εξήγησε στο YgeiaWatch ότι ο νόμος του ΓεΣΥ του 2001, καθόριζε τις πέντε ειδικότητες των άλλων επαγγελματιών υγείας και δεν αναφέρονταν μέσα οι ποδολόγοι. Συγκεκριμένα, περιλάμβανε τους κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοπαθολόγους.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το 2001 δεν ήταν κατοχυρωμένοι νομοθετικά οι ποδολόγοι. Επίσης, το 2017 που έγινε η αναθεώρηση του νόμου, στα μεγάλα θέματα του ΓεΣΥ δεν τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η ένταξη των ποδολόγων, αφού ήδη δεν συμπεριλαμβάνονταν στον νόμο.

«Υπάρχουν και άλλες ομάδες επαγγελματιών υγείας που είναι κατοχυρωμένες από τον νόμο. Δεν σημαίνει όμως ότι θα ενταχθούν αυτόματα στο ΓεΣΥ, διότι υπάρχει ένας οικονομικός προϋπολογισμός», συμπλήρωσε.

Εντούτοις, ανέφερε ότι «η νομοθεσία έχει ένα παραθυράκι που λέει ότι μπορεί να εντάξουμε και άλλους επαγγελματίες. Δεν μας το απαγορεύει. Εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτούς τους πέντε γιατί υπάρχει και το οικονομικό πλαίσιο, δηλαδή τα ποσοστά εισφοράς για να χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες τα οποία καθοριστήκαν μόνο στη βάση του να μπουν αυτές οι πέντε ειδικότητες άλλων επαγγελματιών υγείας».

«Επειδή ήταν και τα πρώτα χρόνια του ΓεΣΥ, είχαμε πολλά ανοικτά μέτωπα και επικεντρωθήκαμε σε αυτούς», είπε, όμως, «σταδιακά άρχισε ένα διάλογος για να δημιουργηθεί μία προοπτική, αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, να ενταχθούν και οι ποδολόγοι».

Όπως αναφέρει, ο Δρ Λουβαρίδης, στην ένταξη των επαγγέλματος συνέβαλε και το γεγονός ότι «με το που αναλάβαμε το νέο διοικητικό συμβούλιο πριν ενάμισι χρόνο στον Παγκύπριο Σύλλογο Ποδολόγων, στόχος μας ήταν η ένταξη μας στο ΓεΣΥ και τότε ξεκινήσαμε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης μέσα από διάφορους τρόπους».

«Είχαμε πολλαπλές συναντήσεις με οργανωμένα σύνολα όπως ο η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με τον Υπουργό Υγείας, με τον ΟΑΥ, θέσαμε το θέμα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Όλο αυτό θεωρώ ότι έφερε το αποτέλεσμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα», εξήγησε.

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από ΟΑΥ

Σύμφωνα με τον Δρ Λουβαρίδη, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και των ποδολόγων μέχρι την ένταξη που θα γίνει τον Μάρτιο.

«Εμείς περιμένουμε μία πιο επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΑΥ σε συνάντηση που θα έχουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο ώστε να έχουμε μία ενημέρωση για το θέμα της ένταξης μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το σύνολο των ποδολόγων που είναι εγγεγραμμένοι στον Σύλλογο, δήλωσε ότι ανέρχονται στους 70.

Παρόλα αυτά, «δεν ξέρουμε πόσοι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ γιατί εξαρτάται από τον κάθε επαγγελματία αν θα επιλέξει να ενταχθεί στο σύστημα ή όχι», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνουο ΟΑΥ έβαλε στόνο την 1η Μαρτίου 2023 να ξεκινήσει η ένταξη, «αλλά πριν να ανακοινώσουμε οτιδήποτε θα δούμε αν όντος είμαστε έτοιμοι», είπε.

«Πρέπει να δούμε και το οικονομικό πλαίσιο αμοιβής», σημείωσε.

Ποια περιστατικά διαχειρίζεται ο ποδολόγος 

Ο Δρ Λουβαρίδης, ανέφερε ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι ποδολόγοι.

Μερικά από αυτά είναι μυοσκελετικές παθήσεις όπως η πλατυποδία, ανισοσκελίες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άλλες παραμορφωτικές αρθρίτιδες, διαβητικούς ασθενείς κ.ά.

Ερωτηθείς σε ποιες περιπτώσεις ένας διαβητικός ασθενής θα ήταν αναγκαίο να επισκεφθεί έναν ποδολόγο-ποδίατρο, εξήγησε ότι η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα προκαλεί μυοπάθεια και νευροπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι η ροή αίματος στα πόδια, σαφώς και η διαισθητικότητα είναι μειωμένη.

«Άρα αυτό συνεπάγεται με ένα αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης επιπλοκών στα πόδια. Ο ποδίατρος είναι ο αρμόδιος επαγγελματίας υγείας που συστηματικά αξιολογεί και θεραπεύει άτομα με διαβήτη και καθοδηγεί ως προς τη σωστή αυτο-φροντίδα και χρήση κατάλληλων υποδημάτων», σημειώνει.

Επίσης, η συστηματική επίσκεψη σε ένα ποδίατρο-ποδολόγο είναι απαραίτητη ούτως ώστε να γίνει η πρόληψη των επιπλοκών στα πόδια, όπως γάγγραινες και ακρωτηριασμοί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «συμφωνήσουμε με τους ποδολόγους ένα συγκεκριμένο πλαίσιο υπηρεσιών, ένα μικρό κομμάτι, για τα άτομα που είναι διαβητικοί κυρίως, να καλύψουμε κάποιες επισκέψεις και να ξεκινήσουμε δειλά-δειλά να δούμε πώς ανταποκρίνεται ο προϋπολογισμός και να προχωρήσουμε».

Παρόλα αυτά, «δεν τους απαγορεύεται να δουλεύουν ιδιωτικά γιατί θα ενταχθεί μόνο ένα μικρό μέρος των υπηρεσιών τους στο ΓεΣΥ. Θα είναι για συγκεκριμένες παθήσεις, όπως για τους διαβητικούς».

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ θα ανακοινώσει ποιες υπηρεσίες θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Ποια η διαφορά μεταξύ ποδολόγου και ποδίατρου στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύλλογο Εγγεγραμμένων Ποδολόγων, δεν υπάρχει καμία διαφορία μεταξύ ποδολόγου και ποδίατρου.

Συγκεκριμένα, ο επαγγελματίας υγείας που ονομαζόταν ποδίατρος μετονομάστηκε σε ποδολόγος έπειτα από ψήφιση νομοσχεδίου το 2013, για σκοπούς κυρίως διευκρινιστικούς και προς αποφυγή σύγχυσης με τον κλάδο της ιατρικής.

Παρόλα αυτά, ο ποδολόγος (podiatrist) παραμένει ο ίδιος επαγγελματίας υγείας με τα ίδια προσόντα και δράση όπως ο ποδίατρος.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα