ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθυστερεί το πρόγραμμα ανίχνευσης ανδρικού καρκίνου

02 Νοεμβρίου 2023, 12:27

images

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 μετατίθεται η εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας.

Σε συζήτηση σε σχέση με τον ανδρικό καρκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι το πληθυσμιακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, την Ουρολογική Κλινική και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Το ανιχνευτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για όλους τους άντρες ηλικίας 50-69 ετών, παγκύπρια.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, είχε προαναγγείλει την εφαρμογή του ανιχνευτικού προγράμματος για την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της επιτροπής Υγείας, το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε τον Οκτώβριο όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω διαδικαστικών θεμάτων τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης.

Τα ζητήματα που προκύπτουν και στα οποία οφείλεται η καθυστέρηση, όπως αναφέρθηκε, έχουν να κάνουν με διευκρινήσεις που αναμένονται εκ μέρους της επιτρόπου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και με την συμφωνία μεταξύ ΟΑΥ – υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά το αντίτιμο του προγράμματος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, ο προσωπικός γιατρός θα παραχωρεί παραπεμπτικό για εξέταση PSA και ο δικαιούχος θα μπορεί να μεταβεί σε χημείο της επιλογής του για την διενέργειά της.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο δικαιούχος θα παρακολουθείται από τον προσωπικό του γιατρό ή θα παραπέμπεται σε ουρολόγο.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, θα συνεχίσει να γίνεται η εξέταση για άντρες κάτω των 50 ετών από γιατρούς του ΓεΣΥ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ενώπιον της Επιτροπής η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Μόνικα Κυριάκου, υπάρχουν 109 χιλ. άτομα ηλικίας 50-69 ετών που είναι δικαιούχοι, παγκύπρια.

Πρόσθεσε ότι το 68% των δικαιούχων, έχει ήδη διενεργήσει την σχετική εξέταση, ενώ 1893 άτομα είναι διαγνωσμένα με καρκίνο του προστάτη.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα