ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθυστερεί η ίδρυση Κρατικού Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος

04 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Δεν προχωρεί η ίδρυση Κρατικού Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στην Κύπρο αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ Κύπρου Χρίστος Ανδρέου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς και να χάνονται άδικα ζωές.

Ο κ. Ανδρέου, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει Κρατικό Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο το 2005 αποδέχτηκε προσφυγή 16 καρκινοπαθών που ζητούσαν Κρατικό Ακτινοθεραπευτικό.

Όπως σημειώνει, η Κυπριακή Βουλή ψήφισε το 2009 ομόφωνα τη Στρατηγική Καρκίνου που προνοούσε Κρατικό Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, και το 2012 η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το σχετικό κονδύλι με 51 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

«Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν προχώρησε η ίδρυση Κρατικού Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με τη δικαιολογία ότι λειτουργούν Ακτινοθεραπευτικά από ιδιώτες», υπέδειξε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, φέτος, στις 16/2/2022 η Ευρωπαϊκή Βουλή ψήφισε τη Νέα Στρατηγική Καρκίνου με συντριπτική πλειοψηφία 652 ψήφους υπέρ, μόνο 15 κατά και 27 αποχές.

Σχετικά με τη Νέα Στρατηγική Καρκίνου, ο κ. Ανδρέου εστιάζει σε δύο πολύ σημαντικά άρθρα για την Ακτινοθεραπεία, τα οποία είναι τα εξής:

-Άρθρο 66. Υποστηρίζει τη βελτίωση της ποιοτικής ακτινοθεραπείας στην ΕΕ, καθώς και την αυξημένη και ίση πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν.

-Άρθρο  104. Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πολλές ογκολογικές κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία πάσχουν από έλλειψη εργατικού δυναμικού και ικανότητας. Ζητεί, επομένως, να δημιουργηθούν υψηλής ποιότητας ακτινοθεραπευτικές κλινικές και σύγχρονα ογκολογικά κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.

«Κάποιοι μιλούν διθυραμβικά για την ευρωπαϊκή Στρατηγική του Καρκίνου χωρίς να μας εξηγήσουν γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στην Κύπρο που είναι αντίθετα με τις οδηγίες της ΕΕ αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και όσων ενστερνίζονται», σημειώνει, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται Καρκινοπαθείς, να χάνονται άδικα ζωές.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα