ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθορίζεται η αμοιβή νοσηλευτηρίων με ποιοτικά κριτήρια - Θετική η αξιολόγηση

24 Ιανουαρίου 2024, 07:05

images

Ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αξιολόγησης των νοσηλευτηρίων με τα ποιοτικά κριτήρια, παρουσιάζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος καθορίζει το επόμενο διάστημα την αμοιβή (base rate) ανά νοσηλευτήριο για τους επόμενους έξι μήνες.

Μιλώντας στο ΥgeiaWatch, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου ανέφερε ότι η επαναξιολόγηση των νοσηλευτηρίων βάσει των ποιοτικών κριτηρίων, ολοκληρώθηκε και με βάση τις νέες βαθμολογίες, θα καθοριστεί και η αμοιβή (base rate) ανά νοσηλευτήριο για τους επόμενους έξι μήνες.

«Δηλαδή αν κάποιος σκόραρε υψηλότερα στα ποιοτικά κριτήρια, θα έχει υψηλότερο base rate από κάποιον που σκόραρε χαμηλότερα», εξήγησε.

H διαδικασία προβλέπει ότι ο οργανισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα που αυτή τη στιγμή έχουν καθοριστεί από το διοικητικό συμβούλιο να είναι έξι μήνες, θα προβαίνει στη διαδικασία επαναξιολόγησης των νοσηλευτηρίων στη βάση των κριτηρίων που έχουν ανακοινωθεί.

Έκαναν πολλά βήματα τα νοσηλευτήρια

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των νοσηλευτηρίων αλλά τα επί της ουσίας αποτελέσματα, θα τα δούμε σε μεταγενέστερο στάδιο. Αναγνωρίζουμε όλοι στον οργανισμό ότι πρόκειται για μια καινούρια διαδικασία, στην οποία τα νοσηλευτήρια πρέπει να προσαρμοστούν», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι τα πλείστα νοσηλευτήρια έχουν κάνει πάρα πολλά βήματα προκειμένου να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν τα ποιοτικά κριτήρια.

«Βλέπουμε μια προσπάθεια από τα νοσηλευτήρια να πετύχουν ψηλότερες βαθμολογίες. Κρίνουμε ότι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά μεγάλο, ούτως ώστε αυτές οι αλλαγές να αντικατοπτριστούν απόλυτα στις βαθμολογίες τους», υπέδειξε.

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας φαίνεται να κατατάσσεται ένα επίπεδο πιο πάνω από τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, στο σύστημα αποζημιώσεων του ΓεΣΥ και ως εκ τούτου αναμένεται να έχει 12% μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ φαίνεται να ετοιμάζει και ποιοτικά κριτήρια στις αποζημιώσεις εντός ΓεΣΥ των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων. Τα κριτήρια, αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων για MRI και CT, μαγνητική και αξονική τομογραφία. Η συντήρηση, αλλά και η ηλικία των μηχανημάτων, αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στις αμοιβές των  ακτινοδιαγνωστικών κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι στα ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνονται, η κατηγορία του νοσηλευτηρίου, το αν έχει διαπίστευση νοσηλευτηρίου ή όχι, η ποιότητα έκδοσης του εξιτηρίου στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών που καθόρισε ο οργανισμός (αξιολόγηση αριθμού εξιτηρίων ανά νοσηλευτήριο δειγματοληπτικά στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών αναφορικά με την ορθή συμπλήρωση του εξιτηρίου).

Επιπλέον, στα κριτήρια περιλαμβάνεται η εμπειρία του ασθενή όσο νοσηλευόταν (ερωτηματόλογιο που  αποστέλλεται μέσω email μετά την υποβολή απαίτησης), το προφίλ των ασθενών και μείγμα περιστατικών (μέση ηλικία ασθενών, ποσοστό ασθενών με πολλαπλές συννοσηρότητες, ποσοστό ασθενών άνω των 80 και ποσοστό παθολογικών περιστατικών).

Άλλο κριτήριο αφορά την παροχή πληροφοριών αναφορικά με συγκεκριμένους δείκτες ασφάλειας και ποιότητας στη βάση προτύπου αλλά και την ορθότητα κωδικοποίησης των περιστατικών DRG.

Δεν προχωρά σε τροποποιήσεις κριτηρίων ο ΟΑΥ

Ερωτηθείσα η κ. Κυριάκου αν ο Οργανισμός προτίθεται να κάνει τροποποιήσεις στα ποιοτικά κριτήρια ανέφερε ότι «μετά από επαναξιολόγηση που έκανε ο Οργανισμός, δεν θα προχωρήσει επί της παρούσης σε αλλαγές».

«Αλλαγές στα κριτήρια θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι τομείς περιλαμβάνονται και να μην υστερούν σε θέματα ποιότητας. Το να εστιάσουμε ακόμη μια φορά στην ανάγκη πλέον της παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω του ΓεΣΥ με κριτήρια ποιότητας, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για να διασφαλίζουμε και την ποιότητα που παρέχεται», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την επαναξιολόγηση του τρόπου υπολογισμού της τιμής μονάδας των νοσηλευτηρίων, θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις από τα νοσηλευτήρια, η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι «δεν έγινε ακόμη η αλλαγή ή όχι της προσέγγισης του Οργανισμού για τις μονάδες. Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί, επομένως αν και εφόσον θα υπάρξουν αλλαγές, θα προκύψουν μετά από απόφαση του ΔΣ».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα