ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθολική η αντίδραση για περιορισμούς στο ΠΑΠ

19 Νοεμβρίου 2019, 07:25

images

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του οργανισμού ασφάλισης υγείας σχετικά με την επιβολή περιορισμών στους γυναικολόγους καθώς, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες μέχρι 65 ετών θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ για το τεστ ΠΑΠ κάθε δύο χρόνια.

Οι νέες οδηγίες προβλέπουν χρονικούς περιορισμούς στο τεστ Παπανικολάου, περιορισμούς στα υπερηχογραφήματα, τις μαστογραφίες και στις εξετάσεις που υποβάλλονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οργανωμένα σύνολα γυναικών, κόμματα αλλά και βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση αυτή του ΟΑΥ τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η πρόσληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο βουλευτής και ογκολόγος, Αδάμος Αδάμου, διευκρίνισε ότι η περίπτωση της κάθε γυναίκας θα πρέπει να εξετάζεται ανάλογα.

Ο ΟΑΥ ανακοίνωσε προς τους γυναικολόγους του συστήματος ότι «κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση του καταλόγου δραστηριοτήτων της γυναιολογίας/μαιευτικής, καθώς και η εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών σε σχέση με την παροχή φροντίδας υγείας από γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου όπου τίθενται χρονικοί περιορισμοί. Το τεστ μέσω του ΓεΣΥ, θα γίνεται κάθε δύο χρόνια αντί κάθε χρόνο, όπως προβλέπει η κοινή πρακτική, και θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την επανάληψη της εξέτασης για κάθε γυναίκα.

Περιορισμοί τίθενται επίσης και σε διάφορους τύπους υπερηχογραφημάτων, μαστογραφιών και εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες.

Καθησυχάζει ο βουλευτής Αδάμος Αδάμου

Την ανησυχία τους για αυτή την απόφαση του ΟΑΥ εξέφρασαν οργανωμένα σύνολα γυναικών, κόμματα και βουλευτές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, καθησυχάζει λέγοντας ότι «δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα εθνικά προγράμματα με τα προγράμματα αποθεραπείας και παρακολούθησης εκείνων που διαγιγνώσκονται με βλάβες».

«Στην Κύπρο έχουμε για τον καρκίνο του μαστού το πληθυσμιακό πρόγραμμα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια και αφορά τις γυναίκες ηλικίας 50 με 60 ετών, οι οποίες κάνουν το μαστογραφικό έλεγχο δωρεάν από το κράτος κάθε δύο χρόνια, όπως είναι και η κατευθυντήρια επιστημονική γραμμή», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Όταν ένα περιστατικό που παρουσιάζει πρόβλημα ή κάποιες αλλοιώσεις, δεν ακολουθείς κατευθυντήριες γραμμές. Θα εξετάζεται όσο πιο συχνά απαιτείται», είπε.

Σε σχέση με τις μελέτες στην Κύπρο, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι τέτοιες μελέτες είναι αξιόπιστες όταν αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο «είμαστε μικρός τόπος και ο αριθμός των ασθενών μας είναι μικρός, για να μπορούμε να βγάζουμε ασφαλή αποτελέσματα».

«Γι’ αυτό κι εμείς ακολουθούμε τις κατευθυντήριες επιστημονικές γραμμές από το σύνολο της ΕΕ, που αφορά σε πάρα πολλές χιλιάδες περιστατικά», ανέφερε.

«Να μη συγχύζουμε τα εθνικά προγράμματα με τα προγράμματα αποθεραπείας και παρακολούθησης με εκείνων που διαγιγνώσκονται με βλάβες. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο», είπε ο κ Αδάμου.

Ο πρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπόυλος, τόνισε ότι από ιατρικής πλευράς θα πρέπει να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα εθνικά πρωτόκολλα, που υπάρχουν για συγκεκριμένες εξετάσεις με σκοπό την πρόληψη.

«Η κάθε περίπτωση», είπε, «θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτές οι εξετάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται στους 6 μήνες ή στο χρόνο. Ακόμα θα πρέπει μετά από αποτελέσματα μελετών να αναθεωρήσουμε πρωτόκολλα».

Απαράδεκτη πολιτική λέει το ΑΚΕΛ 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πολιτική» σχετικά με την απόφαση του ΟΑΥ.

«Διακυβεύονται ζωές γυναικών. Δεν είναι θέμα οικονομικής πτυχής η υγεία μας. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα. Η γυναίκα του Καναδά έχει άλλα στατιστικά από τη γυναικά της Κύπρου», παρατήρησε.

Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε εάν έχει κάνει το υπουργείο μελέτες που να δείχνουν σε ποια συχνότητα οι γυναίκες της Κύπρου πρέπει να εξετάζονται.

ΔΗΚΟ: Απαράδεχτη στάση της κυβέρνησης  

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει σοβαρές ιατρικές πράξεις από τη σκοπιά της δαπάνης και όχι της πρόληψης, με ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Αυτός ο σχεδιασμός, φανερώνει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγεία των πολιτών και θέτει ουσιαστικά σε άμεσο κίνδυνο τις γυναίκες, στερώντας τους την ευκαιρία της έγκαιρης διάγνωσης, που είναι σωτήρια για τη ζωή τους», επισημαίνουν.

Με αυτό το μέτρο σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για μακροπρόθεσμη ραγδαία αύξηση των δαπανών που θα χρειαστούν για θεραπείες του καρκίνου, αναφέρει.

Αδικαιολόγητη διάκριση λένε οι Οικολόγοι 

Για αδικαιολόγητη διάκριση έκανε λόγο η κ. Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της πολιτικής επιτροπής του κινήματος οικολόγων.

Σε δηλώσεις της υποστήριξε πως δημιουργείται η εντύπωση ότι για τον ΟΑΥ και την κυβέρνησή ότι η πρόληψη έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ετήσιας διεξαγωγής του τεστ Παπανικολάου, καταλήγοντας στο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, πλήττουν τη γυναίκα και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Συμμαχία γυναικώνΔυσάρεστη έκπληξη

Δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΑΥ με γραπτή δήλωση της η πρόεδρος της συμμαχίας γυναικών Ρένα Γιαβάση.

Όπως αναφέρεται, η συμμαχία γυναικών αναμένει επαρκείς και εμπεριστατωμένες εξηγήσεις γι’ αυτή την απόφαση.

Σοσιαλιστική γυναικεία κίνηση: απαράδεκτη απόφαση 

Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση του ΟΑΥ η σοσιαλιστική γυναικεία κίνηση.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του ΟΑΥ. Οι όποιες περικοπές χρειάζεται να γίνουν θα πρέπει να στοιχειοθετούνται και να είναι προς όφελος του γενικού πληθυσμού», αναφέρει.

Δημοκρατική ΠαράταξηΛύπη και ανησυχία

Την λύπη και την ανησυχία της εξέφρασε η Δημοκρατική Παράταξη για την απόφαση του ΟΑΥ.

«Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να αποβεί σωτήριο για μια γυναίκα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στις νεαρές γυναίκες παγκοσμίως, ενώ στην Κύπρο εντοπίζονται και καταγράφονται ετήσια 35 νέα περιστατικά και 10 θάνατοι», προσθέτει.

Η Δημοκρατική Παράταξη καλεί το αρμόδιο υπουργείο να διασφαλίσει την πρόσβαση στην υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Ανάγκη πρόληψης για καρκίνο τραχήλου μήτρας

Την ανάγκη πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εκφράζει η παγκύπρια μαιευτική και γυναικολογική εταιρεία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί και διενέργεια του τεστ Παπανικολάου.

Σχετικά με την απόφαση του ΟΑΥ για τον χρόνο διενέργειας του τεστ Παπανικολάου η γυναικολογική εταιρεία αναφέρει ότι καλό θα ήταν το τεστ να γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά προς το παρόν, και μέχρι να γίνει εθνική στρατηγική από το υπουργείο υγείας, η κάλυψη από το ΓεΣΥ θα είναι κάθε δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εκτός αν η γυναίκα είναι υψηλού κινδύνου και ο γιατρός της κρίνει διαφορετικά.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα