ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθησυχάζουν για περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στην Κύπρο

27 Απριλίου 2022, 13:06

images

Στο εξωτερικό και κυρίως στο Ην. Βασίλειο, στρέφονται προς το παρόν οι ανησυχίες σε ότι αφορά τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά, με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Δρ. Αδάμο Χατζηπαναγή να καθησυχάζει για το ενδεχόμενο εμφάνισής τους στην Κύπρο.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Χατζηπαναγή ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη το αίτιο που ώθησε στην έξαρση της ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι το είδος της ηπατίτιδας αυτής δεν έχει να κάνει με την ηπατίτιδα Α και Β.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετάδοσης ή εξάπλωσης της νόσου στην Κύπρο, ο Δρ Χατζηπαναγή δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να γνωρίζουν. Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας των γονιών, επισημαίνοντας ότι αυτή η έξαρση αφορά τους ειδικούς.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία σε παρέμβασή του στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι οι περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν αναφερθεί στο εξωτερικό αφορούν τις ηλικίες 1-6 ετών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η έξαρση της οξείας ηπατίτιδας αφορά το στέλεχος F-41, δηλαδή μία φλεγμονή που προκαλείται στο συκώτι του παιδιού, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να επιφέρει δραματική εξέλιξη στην υγεία του παιδιού.

«Δεν προσβάλλονται όλα τα παιδιά από την οξεία ηπατίτιδα, τα οποία ενδεχομένως να νοσήσουν από κορωνοϊό», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να παρουσιάσει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα είναι περίπου 8-10% από αυτούς που θα νοσήσουν.

Ο Δρ Ηλία, ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού εξαιτίας του ότι οι λοιμώξεις αδενοϊού είναι πιο αραιές αυτή την εποχή, ενώ είναι συχνότερες την περίοδο του χειμώνα.

Αναφερόμενος στην επίδραση των lockdown στην υγεία των μικρών παιδιών, σχολίασε ότι ο εγκλεισμός και ο περιορισμός απέτρεψαν την έκθεση παιδιών σε οργανισμούς, με επακόλουθο τη δεδομένη στιγμή τα παιδιά να είναι εκτεθειμένα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδρά διαφορετικά.

Τι επικρατεί διεθνώς 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον 169 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 16 ετών σε 11 χώρες. Μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, 1 παιδί πέθανε και 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Η ηπατίτιδα, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, είναι φλεγμονή στο ήπαρ, ένα ζωτικό όργανο που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, φιλτράρει το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν το συκώτι (ήπαρ) έχει φλεγμονή, μπορεί να αρχίσει να δυσλειτουργεί.

Τις περισσότερες φορές, η ηπατίτιδα προκαλείται από ιό. Οι αδενοϊοί είναι ένας κοινός τύπος ιού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ασθενειών, είτε ήπιες, είτε σοβαρότερες. Ωστόσο, αυτοί οι ιοί σπάνια αναφέρονται ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιή άτομα.

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα κρούσματα ηπατίτιδας που εμφανίζονται με τον αναμενόμενο ρυθμό, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί», σημειώνεται στην ανακοίνωσή του ΠΟΥ. «Αν και ο αδενοϊός είναι μια πιθανή εξήγηση, οι έρευνες για τον αιτιολογικό παράγοντα συνεχίζονται», προστίθεται.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η πλειονότητα των κρουσμάτων - 114 από τα 169 - έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπήρξαν 13 κρούσματα στην Ισπανία, 12 στο Ισραήλ, 9 στις Ηνωμένες Πολιτείες και μικρότερος αριθμός κρουσμάτων επιβεβαιώθηκαν στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο.

Οι πάροχοι των CDC συνέστησαν να μελετηθεί το ενδεχόμενο αδενοϊού σε παιδιά με ηπατίτιδα όταν η αιτία είναι άγνωστη, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος του αίματος στο σύνολό του – κι όχι μόνο στο πλάσμα του αίματος - μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός.

Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα κρούσματα, και κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα