ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθησυχάζουν για κρούσματα κορωνοϊού - Σε ετοιμότητα το Υπ. Υγείας

29 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Το πλάνο του Υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορωνοιού και της γρίπης τίθεται ενώπιον της σύσκεψης της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, ενώ αναμένεται να γίνει και επαναξιολόγηση του οδικού χάρτη του Υπουργείου για την διατήρηση της ετοιμότητας για τον Covid.

Προσερχόμενη στη σύσκεψη, η Υπ. Υγείας Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον Covid-19, οι νέες παραλλαγές ενώ θα γίνει ενημέρωση για τα υφιστάμενα στα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του Covid.

Η Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η επιτροπή έχει μετονομαστεί σε επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης της νόσου Covid-19 και τα μέλη έχουν πρόσφατα διοριστεί.

«Επιπρόσθετα θα γίνει καταμερισμός συγκεκριμένων καθηκόντων σε κάθε μέλος της επιτροπής στη βάση της εμπειρογνωμοσύνης. Ο αριθμός των μελών της επιτροπής που παλιότερα ήταν γύρω στα 16 άτομα, έχει περιοριστεί και είναι πολύ μικρότερος και ο λόγος είναι γιατί θέλαμε αυτή η επιτροπή να είναι πιο ευέλικτη και άμεση στις ανταποκρίσεις αλλά και στις αποφάσεις για τα θέματα τα covid», είπε.

Ίδια με ΕΕ η κατάσταση με Covid

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αυτή την περίοδο, η κ. Κανάρη είπε ότι είναι η ίδια με των άλλων κρατών μελών.

«Υπάρχει όντως μια μικρή αύξηση η οποία, ωστόσο δεν μας ανησυχεί καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτήρια. Το όλο θέμα είναι υπό παρακολούθηση και δεν υπάρχει τίποτα που να μας οδηγεί σε πανικό».

«Θα παρακολουθούμε σε συνεχή βάση τα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε περίπτωση κατά την οποία μεταβληθεί αυτή η επιδημιολογική εικόνα θα είμαστε εδώ για πάρουμε τα ορθά μέτρα. Θα είμαστε σε ετοιμότητα και σε περίπτωση που δημοσιευτούν περεταίρω συστάσεις από τους Διεθνείς Οργανισμούς θα τις αξιολογήσουμε και θα κάνουμε τις σωστές ενέργειες και δράσεις ως Υπουργείο Υγείας με τις απόψεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής», τόνισε.

Παραμένουν τα μέτρα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τίθεται θέμα κατάργησης των μέτρων που ισχύουν σήμερα, τα οποία είναι ο έλεγχος rapid test και η χρήση μάσκας στα νοσηλευτήρια και στα γηροκομεία, η κ. Κανάρη ξεκαθάρισε ότι αυτά παραμένουν γιατί στόχος του Υπουργείου είναι να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες.

Αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του Covid και της γρίπης, η κ. Κανάρη δήλωσε ότι αυτό έχει ήδη καθοριστεί και ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο.

«Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και τα εμβόλια έχουν ήδη παραγγελθεί. Η διαφοροποίηση φέτος του εμβολιαστικού προγράμματος είναι ότι στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν καθοριστεί, θα γίνονται εμβόλια και για τον Covid και για τη γρίπη ταυτόχρονα για τους πολίτες που είναι άνω των 60 ετών και τις ευάλωτες ομάδες».

Ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων και αν υπάρχει ανησυχία για εξάπλωση του ιού μεταξύ των μαθητών, η Υπουργός είπε ότι έχουν σταλεί συστάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για το σωστό εξαερισμό των αιθουσών διδασκαλίας και για άλλα υγειονομικά μέτρα που επιβάλλονται στα σχολεία. Πρόσθεσε, ότι το Υπουργείο θα παρακολουθεί την εξέλιξη και αν τυχόν υπάρξουν κάποιες εξάρσεις θα επανέλθει με πρόσθετα μέτρα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

 

Σχετικά Άρθρα