ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθησυχάζουν για αναστολή κυκλοφορίας φαρμάκων

20 Δεκεμβρίου 2023, 17:13

images

Την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας ορισμένων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συνέστησε η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά από δοκιμές που έγιναν στο Synapse Labs Pvt. Ltd, της Ινδίας.

Η σύσταση του ΕΜΑ ακολούθησε τις αποκαλύψεις για παρατυπίες στα δεδομένα της μελέτης και ανεπάρκειες στην τεκμηρίωση, σε σχέση με τη βιο – ισοδυναμία των φαρμάκων, που αφορά το αν η αποδέσμευση της προβλεπόμενης ποσότητας δραστικής ουσίας, είναι στη ίδια ποσότητα με του πρωτότυπου φαρμάκου.

Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι ο ΕΜΑ συνέστησε στις φαρμακευτικές υπηρεσίες των χωρών να εξετάσουν ποια από αυτά τα 400 φάρμακα είναι κρίσιμης σημασίας για την κάθε μια.

«Βρήκαμε ότι δεν έχουμε στην Κύπρο κάποιο από αυτά τα φάρμακα που είναι κρίσιμης σημασίας. Κρίσιμης σημασίας εννοούμε τα φάρμακα που αν τα αφαιρέσουμε από την αγορά θα μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΜΑ, αν υπάρχουν φάρμακα κρίσιμης σημασίας, η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να μην αναστείλει την κυκλοφορία τους, με την αιτιολογία ότι το όφελος που θα έχουν οι ασθενείς από τη συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής είναι μεγαλύτερο από το να το διακόψουν.

«Επιπλέον, από αυτά, τα φάρμακα που έχουν αδειοδοτηθεί στην Κύπρο, ερευνήσαμε και βρήκαμε ότι δεν έχουν πωλήσεις, ούτε τιμή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούν», είπε.

Ο EMA, όπως εξήγησε η Δρ. Παναγιωτοπούλου, δίνει γνωμοδότηση, ενώ η επικαιροποίηση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε επικαιροποιήση της γνωμοδότησης.

«Μόλις επικαιροποιηθεί αυτός ο κατάλογος, θα διέλθουμε ξανά για να δούμε εάν για αυτά τα φάρμακα που αφορούν την Κύπρο έγιναν άλλες μελέτες. Ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας μπορεί να φρόντισε και να προχώρησε σε άλλες μελέτες βιο ισοδυναμίας εκτός από αυτήν του εργαστήριου της Ινδίας  και να μην υπάρχει πρόβλημα», επεσήμανε. 

Η Δρ. Παναγιωτοπούλου διαβεβαίωσε ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες παρακολουθούν το θέμα στενά και αν χρειαστεί θα προβούν σε ενέργειες.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα