ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην ψηφιακή του ταυτότητα

02 Αυγούστου 2023, 13:46

images

Η ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα, είναι κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια για πολλούς γονείς. Στο ψηφιακό αποτύπωμα των παιδιών, ως συνέπεια της αλόγιστης κοινοποίησης φωτογραφιών παιδιών από τους ίδιους τους γονείς τους, εστίασε το τελευταίο διάστημα η παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αφορμή για αυτή τη δημόσια συζήτηση, αποτέλεσε η πρόσφατη εκστρατεία ΄ShareWithCare’ της Deutsche Telekom, μέσω της οποίας αναδεικνύει τις συνέπειες του ‘sharenting’. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν 1.500 φωτογραφίες αναρτημένες στο διαδίκτυο μέχρι την ηλικία των 5 ετών, εκθέτοντας τα σε κινδύνους όπως profiling, hacking, στην αναγνώριση προσώπου, την παιδοφιλία και άλλες απειλές για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια τους.

Ο ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, συμβάλλοντας καθημερινά στην πρόληψη και παρέμβαση των φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά, αφουγκράζεται την καμπάνια και υπενθυμίζει τη σημαντικότητα ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης του κοινού.

Όπως επισημαίνει η Ανώτερη Κοινωνική Λειτουργός, Ροδούλα Παπαλαμπριανού στο “Hope For Children” CRC,  η συγκεκριμένη εκστρατεία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αποστολή του οργανισμoύ καθώς μέσα από τα προγράμματά του, μέλημα τους αποτελεί μεταξύ άλλων ο ψηφιακός γραμματισμός και η ενίσχυση της υπεύθυνης ψηφιακής συμμετοχής.

«Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί αξίζει να εξελίσσεται σε έναν ασφαλή ψηφιακό κόσμο, όπου του παρέχεται το δικαίωμα προστασίας των ιδιωτικών του δεδομένων. Ως εκ τούτου, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως το “ShareWithCare”, στοχεύουμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση των γονέων, φροντιστών αλλά και όλων των ενηλίκων, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν ουσιώδεις αποφάσεις ως προς το συμφέρον και την ευημερία των παιδιών. Ο ψηφιακός κόσμος, ελλοχεύει κινδύνους οι οποίοι δύσκολα γίνονται αντιληπτοί, ωστόσο, είναι εύκολα προσβάσιμοι στον καθένα, ενώ πιο συγκεκριμένα η κοινή χρήση φωτογραφιών και άλλων υλικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο υπόβαθρο για τη σωματική, φυσική και ψυχοκοινωνική εξέλιξη ενός ανήλικου».

Όπως εξηγεί, με τη μη υπεύθυνη δημοσίευση περιεχομένου όπου απεικονίζονται παιδιά, αυτά κινδυνεύουν να εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με ποικίλους τρόπους και παραμέτρους που επηρεάζουν την ευρύτερη ασφάλειά τους.

«Ως εκ τούτου, η αναγνώριση των κινδύνων και κατ’ επέκταση η προσπάθεια του κάθε ενήλικα ξεχωριστά για αποφυγή τους, θα αποτελούσε προστατευτικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού κόσμου που θα αποτρέπει την έκθεση και την μεταγενέστερη θυματοποίηση των παιδιών. Επισημαίνεται ότι υλικό που εμπεριέχει απεικόνιση παιδιών, μπορεί να τύχει υποκλοπής, επεξεργασίας, μετάδοσης και χρήσης με διάφορα μέσα και μορφές, ενώ συχνά τυγχάνει εκμετάλλευσης με σκοπό τη σεξουαλική κακοποίησή τους. Το ζητούμενο λοιπόν, αφορά την πλήρη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων του ευάλωτου αυτού μεριδίου του πληθυσμού, καθώς αυτό αποτελεί την ευημερία τους, τόσο στο σήμερα, όσο και στο μέλλον τους».

Καταλήγοντας συμβουλεύει όπως προστατεύσουμε τις πολύτιμες στιγμές που μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας περιορίζοντας τη διαδικτυακή τους δημοσίευση και προστατεύοντας κατ’ επέκταση τα ίδια από τις δυσμενείς συνέπειες που θα μπορούσε η δράση αυτή να επιφέρει. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση που αφορά στη διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των παιδιών, ανήκει στους ενήλικες.

Σχετικά Άρθρα