ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθαρή από την Όμικρον η Κύπρος

07 Δεκεμβρίου 2021, 06:38

images

Δεν έχει εντοπισθεί στέλεχος της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κύπρο, σύμφωνα με λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος συμμετέχει στην υλοποίηση του εθνικού προγράμματος επιτήρησης των λυμάτων για την ανίχνευση του SARs-CoV-2 και των μεταλλάξεών του στα λύματα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για αποδέσμευση κονδυλίου του υπ. Υγείας για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος επιτήρησης λυμάτων για την ανίχνευση του SARs-CoV-2 και μεταλλάξεων του, το οποίο συντονίζει το ΤΑΥ, ανέφερε ότι στις αναλύσεις που διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα παγκύπρια, για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2, την ανάλυση των αποτελεσμάτων και τη συσχέτιση τους με τα επιδημιολογικά δεδομένα, διαπιστώνεται ότι δεν εντοπίζεται η μετάλλαξη Όμικρον

Οι σχετικές αναλύσεις διενεργούνται δύο φορές την εβδομάδα, σε επτά διαφορετικές μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων και αντλιοστάσια, παγκύπρια.

Συγκεκριμένα η συλλογή των δειγμάτων ανεπεξέργαστων λυμάτων γίνεται από τη Βαθιά Γωνιά στην Ανθούπολη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Παραλιμνίου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας και από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου.

Στις 17 Μαρτίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Σύσταση, η οποία παρότρυνε τα Κράτη Μέλη να θέσουν σε εφαρμογή το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου 2021, εθνικό σύστημα επιτήρησης των λυμάτων με στόχο τη συλλογή δεδομένων για τον SARs-CoV-2 και τις παραλλαγές του στα λύματα.

Το ΤΑΥ συνήψε ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), με σκοπό τη διεκπεραίωση του προγράμματος παρακολούθησης των λυμάτων σε παγκύπρια βάση για 1 χρόνο, την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα και την ταυτοποίηση μεταλλάξεων του ιού μέσα από τα αστικά λύματα. Η Ερευνητική Συνεργασία υπογράφηκε στις 17/09/2021 και η συλλογή δειγμάτων για ανάλυση ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή της η Κύπρος στο πρόγραμμα αυτό, θα λάβει χρηματοδότηση ύψους €100 χιλ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν υποβολής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση στην ΕΕ υποβλήθηκε από το ΤΑΥ στις 11/10/2021 και αναμένεται να υπογραφεί Σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ της ΕΕ και του ΤΑΥ.

Η δαπάνη για το εν λόγω έργο ανέρχεται συνολικά στις €250 χιλ. Από την πλευρά του το ΤΑΥ έχει προϋπολογίσει την δαπάνη με ποσό ύψους €150 χιλ., ενώ αποφασίσθηκε η μερική χρηματοδότηση του προγράμματος με €100 χιλ. για το σύνολο του έργου, σταδιακά σε 3 δόσεις, ως εξής:

1η δόση €40 χιλ. με την έναρξη του Έργου, 2η δόση €30 χιλ. τρεις μήνες από την έναρξη του Έργου και η 3η δόση €30 χιλ. τον Αύγουστο του 2022, με το τέλος του 'Έργου.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα