ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κανονισμοί για έλεγχο αλκοόλης σε μέλη πληρώματος αεροσκαφών

02 Νοεμβρίου 2023, 11:00

images

Την έγκριση των κανονισμών αναφορικά με τον καθορισμό μέτρων εφαρμογής για τον έλεγχο αλκοόλης σε μέλη πληρώματος αεροσκαφών, εισηγείται ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών είναι η θέσπιση εφαρμοστικών μέτρων για τον έλεγχο αλκοόλης σε μέλη πληρώματος αεροσκαφών σύμφωνα με τον «Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1042 που αφορά τις τεχνικές απαιτήσεις και τις διοικητικές διαδικασίες σχετικά με την εισαγωγή υποστηρικτικών προγραμμάτων, την ψυχολογική αξιολόγηση πληρωμάτων πτήσης, καθώς και τον συστηματικό και τον δειγματοληπτικό έλεγχο ψυχοτρόπων ουσιών, για να διασφαλίζεται η καλή κατάσταση της υγείας των μελών πληρωμάτων πτήσης και των μελών πληρωμάτων θαλάμου επιβατών.

Ειδικότερα, σημειώνεται στη έκθεση, με τους κανονισμούς προτείνονται ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρείται δυνατότητα στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας να διεξάγει, μέσω επιθεωρήσεων διαδρόμου, όπως καθορίζονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, έλεγχο κατανάλωσης αλκοόλ στα μέλη πληρώματος αεροσκαφών.

Οι εν λόγω έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με την παραχώρηση δείγματος εκπνοής σε ειδική συσκευή σε δύο στάδια.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του πρώτου δείγματος εκπνοής, μέσω της συσκευής προκαταρκτικής εξέτασης, είναι θετικό, ή η περιεκτικότητα αλκοόλης στο αίμα του μέλους του πληρώματος υπερβαίνει το καθορισμένο επιτρεπόμενο όριο, το μέλος του πληρώματος υποχρεούται να επαναλάβει την παραχώρηση δείγματος εκπνοής σε συσκευή επιβεβαιωτικής εξέτασης για επαλήθευση.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες πρόνοιες, μέλος πληρώματος του οποίου το αποτέλεσμα επιβεβαιωτικής εξέτασης ελέγχου αλκοόλης υπερβαίνει το καθορισμένο επιτρεπόμενο όριο, τελεί αξιόποινη πράξη ή και διοικητική παράβαση και, ανάλογα με την περίπτωση, υπόκειται σε καταδίκη ή και σε διοικητικά μέτρα.

Τέλος, με τους προτεινόμενους κανονισμούς προβλέπονται ρυθμίσεις σε περίπτωση παραδοχής μέλους πληρώματος ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλης και άρνησης μέλους πληρώματος να παραχωρήσει δείγμα εκπνοής.

Διενεργούνται ήδη επιθεωρήσεις

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης στις συνεδρίες της Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, τόνισε ότι οι εν λόγω επιθεωρήσεις ήδη διενεργούνται στο πλαίσιο εφαρμογής των ελέγχων που απαιτούνται από την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας για την πολιτική αεροπορία (SAFA Programme της EASA).

Περαιτέρω, διευκρίνισε ότι τα εν λόγω μέλη πληρώματος περιλαμβάνουν πιλότους και αεροσυνοδούς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξέτασης των κανονισμών από την επιτροπή, απασχόλησαν και τα ακόλουθα:

  • Η διενέργεια, επιπροσθέτως του ελέγχου αλκοόλης, νάρκοτεστ στα μέλη πληρώματος. Για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας επεσήμανε ότι τα νάρκοτεστ και τα ψυχολογικά τεστ δεν περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.
  • Η παραχώρηση εξουσίας στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας να θέτει εκτός υπηρεσίας το μέλος του πληρώματος του οποίου το αποτέλεσμα στον έλεγχο αλκοόλης είναι θετικό. Για το θέμα αυτό η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, υπεύθυνη για νομικά θέματα, εξήγησε ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, του οποίου η υπεροχή διασφαλίζεται από το σύνταγμα, ενώ σε περίπτωση που η εξουσία αυτή παραχωρηθεί με τους υπό εξέταση κανονισμούς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να κριθεί καθ’ υπέρβαση του νόμου εκ του οποίου πηγάζουν.
  • Η διασφάλιση ότι η υπό εξέταση επιθεώρηση θα διενεργείται από τους επιθεωρητές του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας με διακριτικότητα. Για το θέμα αυτό οι εκπρόσωποι του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσαν την επιτροπή ότι διασφαλίζεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ωστόσο, συναίνεσαν με τη λεκτική τροποποίηση του κειμένου των κανονισμών κατά τρόπο, ώστε να αντανακλά με σαφή τρόπο την υποχρέωση αυτή των επιθεωρητών.


Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα