ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κανονισμοί διατήρησης σκύλων σε ιδιωτικούς χώρους

26 September 2022, 06:00

images

Οι κανονισμοί για τη διατήρηση των σκύλων για ιδιωτικούς και μη εμπορικούς σκοπούς κατατέθηκαν την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οι οποίοι αφορούν τους Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμους του 1994 έως το 2020.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΓΑΑΠ, ετοίμασαν σχέδιο Κανονισμών, με τίτλο «Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Διατήρηση Σκύλων για Ιδιωτικούς μη Εμπορικούς Σκοπούς) Κανονισμοί του 2022», σκοπός των οποίων είναι να καθορίσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές για τις συνθήκες ιδιωτικής κράτησης των σκύλων.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω Κανονισμοί, θα αποτελούν τη κύρια βάση για την αξιολόγηση των συνθηκών ευημερίας στους ιδιωτικούς χώρους διατήρησης των σκύλων, κάτι που σήμερα απουσιάζει.

Ανάμεσα στις βασικές πρόνοιες των προτεινόμενων Κανονισμών, περιλαμβάνονται:

-Απαιτήσεις σε σχέση με τα υλικά, την ασφάλεια και την υγιεινή του χώρου διατήρησης των σκύλων και την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες.

-Προδιαγραφές του χώρου ανάλογα με το είδος και τις διαστάσεις του σκύλου, ώστε να επιτρέπει στο ζώο να κινείται ελεύθερα, να βλέπει και να ακούει τι συμβαίνει στον περιβάλλοντα χώρο και να επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη του.

-Υποχρέωση εξασφάλισης στο ζώο ξεχωριστού χώρου ανάπαυσης με μαλακή επιφάνεια.

-Απαιτήσεις για την καθαριότητα του χώρου διατήρησης των σκύλων και την παροχή τροφής και νερού.

-Όροι αναφορικά με τον αριθμό των σκύλων σε κάθε χώρο και τις ελάχιστες διαστάσεις ανά ζώο.

-Υποχρέωση για παροχή καθημερινά στον σκύλο ευκαιριών άσκησης και περιπάτου.

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο των πολιτικών για την ευημερία των ζώων που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχουν ρυθμιστεί ήδη με άλλους ειδικούς Κανονισμούς, οι συνθήκες κράτησης των σκύλων για τους εμπορικούς (μη ιδιωτικούς) σκοπούς (όπως ξενοδοχεία ζώων, χώροι εκτροφής και πώλησης σκύλων κ.λπ.), ενώ η πρόσδεση σκύλων και η κράτησή τους σε μπαλκόνια ή ταράτσες, έχει ήδη απαγορευτεί από το 2020 με την αναθεώρηση του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα