ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κανάρη: Πέτυχε το ΓεΣΥ… αλλά απαιτούνται διορθώσεις

12 Δεκεμβρίου 2023, 16:32

images

Τα επιτεύγματα του ΓεΣΥ παρουσίασε σήμερα η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη σε παρέμβαση της στο πλαίσιο της συνάντησης υψηλού επιπέδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται διορθώσεις και εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, η Δρ Κανάρη ανέφερε πως μετά από δεκαετίες, συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η Κύπρος έθεσε σε εφαρμογή το Γενικό Σύστημα Υγείας την 1η Ιουνίου 2019. Συνιστά, όπως τόνισε, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Πρόκειται για ένα  πλήρως λειτουργικό, σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, κύριος στόχος  του οποίου είναι να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους δικαιούχους», πρόσθεσε.

 Οι αριθμοί, επεσήμανε η Δρ Κανάρη δεν λένε ποτέ ψέματα και στην εν λόγω περίπτωση καταδεικνύουν την πετυχημένη πορεία του ΓεΣΥ.

Ανέφερε ενδεικτικά πως κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, υπήρχαν 943.978 εγγεγραμμένοι δικαιούχοι, κοντά στο 100% του πληθυσμού της Κύπρου. Παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία ως ακολούθως:

• 806.900 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς

• 692.500 έχουν λάβει φάρμακα

• 611.200 έχουν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς

• 502.300 έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις

• 299.900 έχουν επισκεφθεί κέντρα απεικόνισης

• 286.500 έχουν επισκεφθεί οδοντιάτρους

• Έγιναν 90.500 επεμβάσεις

 Οι αριθμοί, τόνισε η υπουργός, δηλώνουν την εμπιστοσύνη των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των παρόχων υπηρεσιών υγείας στο Κυπριακό Γενικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η πορεία του  ΓεΣΥ αναδεικνύει ότι χρειάζεται εποπτεία, διορθώσεις και εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων.

Απαιτούνται επίσης μεταρρυθμίσεις, μέσω νομοθεσιών, οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του, καθώς ο τομέας της υγείας  είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

«Η Κύπρος δεσμεύεται να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη ασθενειών, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα», σημείωσε.

Καταλήγοντας, η Δρ Κανάρη επεσήμανε πως για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου δυναμικού τομέα της δημόσιας υγείας, χρειαζόμαστε ένα εξίσου δυναμικό Γενικό Σύστημα Υγείας  βασισμένο στην εμπιστοσύνη, το οποίο θα βρίσκεται, υπό συνεχή μεταμόρφωση.

Τη συνάντηση διοργανώνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Εσθονίας και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα