ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι Υπ. Υγείας για αύξηση κρουσμάτων

23 Ιουνίου 2021, 13:01

images

Παραμένει ο κίνδυνος διασποράς και σοβαρής νοσηρότητας, εξαιτίας της μεταδοτικότητας που προκαλείται από τα νέα στελέχη του ιού, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει, από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και τη διερεύνηση του ιατρικού ιστορικού των νοσηλευόμενων ασθενών, διαπιστώνεται το γεγονός ότι το 70% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 40 ετών και κάτω. Ακόμη, από τους νοσηλευόμενους,  μόνο το 4% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ποσοστό περίπου 16% έχει ιστορικό εμβολιασμού με την 1ηδόση, παραμένοντας όμως επιρρεπείς στον ιό καθώς δεν έχουν αποκτήσει επαρκή ανοσία. Το υπόλοιπο 80% των κρουσμάτων δεν έχει καθόλου ιστορικό εμβολιασμού.

«Πέραν του  90% των ατόμων που εισάγονται για νοσηλεία είναι ανεμβολίαστοι, ενώ  τις τελευταίες μέρες αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και νοσηλεύονται είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είτε διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τονίζεται. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 33χρονου ασθενούς που την Κυριακή χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί απευθείας από το Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, καταγράφεται αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στις Επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου, με την αύξηση να παρατηρείται και στις εισαγωγές στο νοσοκομείο στην Λεμεσό. 

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και αύξηση μπορεί να καταγραφεί ανά πάσα στιγμή και στις υπόλοιπες Επαρχίες, προστίθεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο στέλεχος να έχει εισχωρήσει στην κοινότητα και να προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών καθώς η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, προκαλεί πιο επιθετική διασπορά του ιού, πλήττει περισσότερο νεαρά άτομα που έχουν εντονότερη κοινωνικοποίηση, ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο σε ανεμβολίαστα άτομα ενώ η διαδικασία αλληλούχισης που γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του ECDC είναι χρονοβόρα.

Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στους επαγγελματικούς χώρους και τις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.

Προτρέπονται οι πολίτες που δεν το έχουν πράξει ακόμα, κυρίως των νεαρότερων ηλικιών, να προγραμματίσουν το συντομότερο το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ώστε να μειώσουν το ενδεχόμενο επιμόλυνσης και μετάδοσης του ιού στο προσωπικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον, αποτρέποντας έτσι μια νέα έξαρση του ιού.

Σχετικά Άρθρα