ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

23 Ιουνίου 2022, 07:23

images

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αν και για την ώρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας διότι ο αριθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός, όπως επισημαίνουν.

Υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι πέρσι το καλοκαίρι επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα διότι μετά την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα αυξήθηκαν απότομα οι νοσηλείες.

Διευκρινίζουν εντούτοις ότι σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι είναι διαφορετικά τα δεδομένα διότι σήμερα υπάρχει ισχυρό τοίχος ανοσίας λόγω της αυξημένης εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αν και όσον προχωρούμε προς το φθινόπωρο αποδυναμώνεται η τρίτη και τέταρτη ενισχυτική δόση γι’ αυτό απαιτείται η αυστηρή τήρηση των ατομικών υγειονομικών μέτρων.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου σε δηλώσεις στη StockWatch, διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθείται στενά η όλη κατάσταση από τους αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου και εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα συγκαλέσει σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα ώστε να αξιολογηθεί σε βάθος η όλη κατάσταση και θα τεθούν προς συζήτηση οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων».

Τόνισε ότι «τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχει συντονισμός των διάφορων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας οι οποίες αξιολογούν τις εξελίξεις».

Δεν έχουμε καλή επιδημιολογική εικόνα 

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «προβληματίζει το γεγονός της αυξανόμενης τάσης επικράτησης των δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ4 και ΒΑ5), οι οποίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα διαφεύγουν της ανοσίας περισσότερο από ότι η μετάλλαξη Όμικρον».

Σύμφωνα επίσης με την κ. Πανά, λόγω της ύφεσης διεθνώς της πανδημίας δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική εικόνα της κοινότητας διότι περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των δειγματοληπτικών τεστ ενώ η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει άρση και των ατομικών μέτρων.

«Γνωρίζουμε πώς να προστατευθούμε τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας. Γνωρίζουμε επίσης την αξία της μάσκας ειδικά σε κλειστούς και χώρους συγχρωτισμού».

Αυστηρή σύσταση για χρήση της μάσκας 

Σύσταση για χρήση της προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους κάνει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας -Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, υποδεικνύοντας ότι κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον ο κορωνοϊός.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «πετάξαμε τις μάσκες και ξεχάσαμε τελείως την ατομική προστασία, όμως ο κορωνοϊός είναι εδώ και συνεχίζει να είναι απειλητικός».

Όπως είπε, σε κλειστούς χώρους και χώρους συγχρωτισμού θα πρέπει να υπάρχει έντονη σύσταση για χρήση της μάσκας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη παρατηρείται αισθητή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της εισχώρησης στις κοινότητες των υπό παραλλαγών της Όμικρον( ΒΑ4 και ΒΑ5), αν και για την ώρα στην Κύπρο είναι ελεγχόμενη η κατάσταση.

Όσον αφορά τη επιβολή περιοριστικών μέτρων είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν βλέπω το λόγο εκτός κι εάν αυξηθούν οι νοσηλείες σε υπερβολικά υψηλό βαθμό».

Για την εβδομάδα 10-16 Ιουνίου 2022, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε δύο θανάτους και 3.470 νέα περιστατικά Covid-19 με το συνολικό ποσοστό θετικότητας να εκτοξεύεται στο 6,5%.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα