ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για τις αυτοκτονίες στην Κύπρο

11 Ιανουαρίου 2023, 09:49

images

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις αυτοκτονίες στην Κύπρο σοκάρουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για προστασία και διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα στη Βουλή, κατά την περίοδο 2004 – 2020 καταγράφηκαν 560 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 452 αφορούσαν άνδρες και οι 108 γυναίκες, ενώ καταγράφηκαν και 15 αυτοκτονίες ανήλικων προσώπων.

Αναφορικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών νέων μέχρι 18 χρονών τα τελευταία 15 χρόνια (περίοδος 2008-2020), έχουν καταγραφεί και κωδικοποιηθεί 15 θάνατοι, εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν άντρες και ο ένας θάνατος αφορούσε γυναίκα.

Η ηλικιακή σύνθεση των θανάτων νέων μέχρι 18 ετών λόγω αυτοκτονίας αφορά ως επί το πλείστον άτομα ηλικίας 18 ετών (60%), 26% άτομα ηλικίας 15 και 16 ετών και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν οι θάνατοι ατόμων ηλικίας 14 ετών (6,6%) και 17 ετών (6,6%).

Τα εν λόγω στοιχεία προέκυψαν μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου προς τον Υπουργό Υγείας.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε άκρως επικίνδυνα τα στοιχεία που κατατέθηκαν τόσο για τους συμπολίτες όσο και για την νεολαία. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των αυτοκτονιών μέσω της εφαρμογής εθνικών σχεδίων και προγραμμάτων πρόληψης αυτοκτονίας, λειτουργίας 24ωρων διαδικτυακών και τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας», αναφέρεται.

Γι’ αυτό το σκοπό ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιο Δίπλαρο ζητά επίσπευση της συζήτησης του σχετικού θέματος.

«Η ολιγωρία του κράτους που επιδεικνύεται για τα άτομα με ψυχικά νοσήματα είναι διαχρονική και απαράδεκτη. Ήρθε η ώρα να εξευρεθεί το συντομότερο ιατρικός και επιστημονικός τρόπος ώστε να εντοπίζονται τα θύματα και να προστατεύονται», τονίζεται.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα