ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για την σκόνη στην ατμόσφαιρα

04 Μαΐου 2022, 12:49

images

Χαμηλότερα φαίνεται να είναι τα επίπεδα σκόνης που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγος εφησυχασμού εφόσον η σκόνη αναμένεται να επανεμφανιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, με τις επισημάνσεις για εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τη σκόνη να εξακολουθούν να ισχύουν.

Ο Δρ Χάρης Αρμεύτης, Πνευμονολόγος και πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα σκόνης από τις προηγούμενες μέρες που βρισκόταν πάνω από το όριο, δηλαδή στα 150 μικρογραμμάρια (η οριακή τιμή σκόνης είναι πέραν των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικών μέτρων), αν και σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές υπάρχει αύξηση.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδα σκόνης στις περιοχές, καθώς υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα για κάθε περιοχή, όπως η μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

«Η σκόνη αυτή προέρχεται από τη Σαχάρα της Αφρικής και μεταφέρεται στις χώρες της Μεσογείου. Τα πιο μικρά σωματίδια που μεταφέρει η σκόνη έχουν διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων και είναι τα πιο επικίνδυνα», είπε. «Παρόλα αυτά, παίζουν ρόλο και τα μικροσωματίδια από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας», πρόσθεσε.

Σημειώνει ακόμη, ότι έχει γίνει ανάλυση της σκόνης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και αποδείχτηκε ότι μεταφέρει και βλαβερές ουσίες όπως είναι ο μόλυβδος.

«Είναι πιθανόν να εμφανιστεί ξανά η σκόνη λόγω των καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο κ. Αρμεύτης.

Ποιους επηρεάζει

Αναφορικά με το ποιες ομάδες ατόμων επηρεάζει κυρίως η σκόνη, δήλωσε ότι επηρεάζει κυρίως τους ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα, η πνευμονική ίνωση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επεσήμανε ακόμη ότι η σκόνη μπορεί να επηρεάσει κυρίως τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις.

«Μπορεί όμως να επηρεάσει και όσους δεν έχουν κάποια προβλήματα υγείας προκαλώντας τους κόπωση, πονοκέφαλο ή/και ερεθισμό στα μάτια», συμπλήρωσε.

Συνεπώς, οι ευάλωτες ομάδες να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας που να μειώνει την απορροφικότητα των μικροσωματιδίων.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά στα ιατρεία και υπάρχει αύξηση της επισκεψιμότητας στους γιατρούς, στις πρώτες βοήθειες, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει λόγω της απορρύθμισης των συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα η πρόκληση πόνου στο στήθος.

Μέτρα προστασίας

Τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο Δρ Αρμεύτης είναι η αποφυγή έκθεσης ή άσκησης σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους, για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους ορίζει απαραίτητη τη χρήση προστατευτικής μάσκας που εμποδίζει τα μικροσωματίδια να εισχωρήσουν και για τους ασθενείς να τηρούν τη θεραπεία τους σε συνεννόηση με το γιατρό.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, αυτά τα μέτρα ισχύουν και για τους σχολικούς χώρους. «Είναι προτιμότερο και πιο λογικό τις μέρες που υπάρχουν ψηλά επίπεδα σκόνης να αποφεύγεται η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους στα σχολεία, ειδικά εάν η σκόνη στην ατμόσφαιρα υπερβαίνει τα 100 κυβικά μέτρα σκόνης», σημείωσε.

Ο κ. Αρμεύτης συνιστά οι ασθενείς να είναι καλά ρυθμισμένοι καθώς επίσης «σαν κοινωνία και κράτος να γίνει θέσπιση νόμου που να προϋποθέτει την απαγόρευση και την αποφυγή άσκησης και εργασίας στην ύπαιθρο και σε ανοικτούς χώρους».

Δελτίο σκόνης

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, σήμερα στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, με παροδικά αυξημένες συγκεντρώσεις, σταδιακή υποχώρηση της οποίας αναμένεται από αργά το βράδυ της σημερινής ημέρας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα