ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για τη φροντίδα καρδιοπαθών

18 Ιανουαρίου 2022, 13:25

images

Έντονη ανησυχία για τους καρδιοπαθείς εκφράζει ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης.

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην εκπομπή «Aπό μέρα σε μέρα» στο ΡΙΚ, εξέφρασε την άποψη ότι οι καρδιοπαθείς δεν τυγχάνουν της φροντίδας που θα έπρεπε, είτε επειδή δεν το επιδίωξαν οι ίδιοι είτε γιατί το σύστημα δεν μπορεί να τους αφιερώσει τη φροντίδα που χρειάζονται.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Είναι ένα πρόβλημα που ανησυχούσε την καρδιολογική κοινότητα από την αρχή της πανδημίας, το τι θα γίνει με τις χρόνιες παθήσεις όσον αφορά τη φροντίδα τους».

«Παρατηρήθηκε από την αρχή ο φόβος των ανθρώπων να επισκεφτούν τα νοσοκομεία, ειδικά στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί να κινδυνέψει και η ζωή τους αν δεν το κάνουν. Αλλά από την άλλη παρατηρήθηκε και μία υπερφόρτωση των υπηρεσιών υγείας που στερεί σε κάποιους χρόνιους ασθενείς τη φροντίδα τους», τόνισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι φοβούμενοι την έκθεση τους στον κορωνοϊό, δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

«Εμείς οι καρδιολόγοι ζούμε τέτοια περιστατικά. Δηλαδή, βλέπουμε ότι τα οξέα εμφράγματα έχουν μειωθεί, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν μειωθεί. Έχει μειωθεί η προσέλευση των ανθρώπων στα επείγοντα».

Σημείωσε, ακόμη, ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου ασθενείς παρέμειναν σπίτι τους παρόλο  που έπασχαν από χρόνια ασθένεια.

Ο Δρ Χριστοδουλίδης, επισήμανε εξίσου ότι «το ουσιαστικό μήνυμα είναι ότι όσο σημαντική κι αν είναι η πανδημία, ο κόσμος δεν πρέπει να υποτιμήσει τις χρόνιες παθήσεις του και ούτε τα ξαφνικά οξέα συμπτώματα. Όποιος παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα που είναι δυνητικά επείγον, όπως μία ξαφνική δύσπνοια ή πόνος στο στήθος, να σπεύσει έγκαιρα να κάνει τις εξετάσεις ούτως ώστε να μην έχει τις συνέπειες αργότερα».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα