ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

13 Μαρτίου 2023, 10:32

images

Δεν εφησυχάζουν τα στοιχεία που αφορούν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδιά, αφού τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 400 παιδιά παραπέμφθηκαν προς διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση και οι ανάγκες στέγασης και αποκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τον ανθρωπιστικό οργανισμό “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC), οι αναφορές παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών που λαμβάνει καθημερινά δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό, αφού τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των παιδιών που παραπέμφθηκαν προς διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση παραμένει σταθερά πάνω από τα 400, ενώ οι ανάγκες στέγασης και αποκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών συνεχίζουν να είναι μεγάλες και επιτακτικές.

Το HFC, από την ίδρυση του το 2008 έχει σταθεί δίπλα σε χιλιάδες παιδιά μέσα από τα πολυεπίπεδα προγράμματα που υλοποιεί τα οποία αναβαθμίζονται διαρκώς με στόχο να εξυπηρετούν όλο και περισσότερα παιδιά.

Ακόμη, η εγκαθίδρυση νέων δομών πολυθεματικής διαχείρισης, η επικύρωση ευρωπαϊκών συμβάσεων, η προώθηση της εξειδίκευσης και φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών, είναι μεταξύ άλλων σημαντικές ενέργειες προς τη βελτίωση των μηχανισμών προστασίας των παιδιών.

439 υποθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία, στο «Σπίτι του Παιδιού» (ΣτΠ), το 2022 παραπέμφθηκαν προς διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση 439 παιδιά, αριθμός που συνεχίζει να είναι υψηλός, παρά τη μείωση που καταγράφηκε σε σύγκριση με το 2021 οπόταν παραπέμφθηκαν στη δομή 483 παιδιά.

Όπως αναφέρει η Συντονίστρια του ΣτΠ, Τάνια Μασιά, «αν και επεξεργαζόμαστε ακόμη τα δεδομένα του 2022, εμπειρικά φαίνεται ότι το ποσοστό των υποθέσεων που εξετάστηκαν ποινικά την περασμένη χρονιά και ως εκ τούτου μπήκαν σε ψυχολογική αξιολόγηση και έγινε συνολική εκτίμηση αναγκών της οικογένειας, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το 2021».

Σημειώνεται ότι το ΣτΠ που δημιουργήθηκε το 2017, επιδιώκει την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο, κατά τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του μέσω πολυθεματικής προσέγγισης.

170 παιδιά φιλοξενήθηκαν στις στέγες Σπίτια της Ελπίδας

Περισσότερα από 170 παιδιά φιλοξενήθηκαν κατά το 2022 στις στέγες «Σπίτια της Ελπίδας» και στις δομές ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται υπό τη κηδεμονία της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, τις οποίες λειτουργεί το Hope For Children.

Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν 84 παιδιά στη στέγη Λευκωσίας και 46 παιδιά στη στέγη Λάρνακας, ενώ 45 παιδιά φιλοξενήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης (σε Λευκωσία και Λάρνακα).

Σύμφωνα με την Κατερίνα Μελισσάρη, Συντονίστρια Τμήματος Προστασίας Παιδιού, η πλειοψηφία των παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις στέγες, κυμαίνεται ηλικιακά μεταξύ 13-17 ετών, ενώ στην ημι-ανεξάρτητη διαβίωση από 16 έως 18 ετών.

Στόχος των δομών φιλοξενίας είναι να παρέχουν στα ασυνόδευτα παιδιά κάτι πέραν από στέγαση, και συγκεκριμένα επιστημονικές και ολιστικές υπηρεσίες οι οποίες να ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τους, με την κάλυψη των αναγκών τους στον καλύτερο δυνατό βαθμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ψυχο-κοινωνικής και νομικής στήριξης και στην αποκατάστασή τους κατά τη μετάβαση στην ενηλικίωση. 

Στήριξη σε 231 εγκεκριμένες ανάδοχες οικογένειες

Κατά το 2022, το HFC στήριξε παγκύπρια 231 εγκεκριμένες ανάδοχες οικογένειες (ζευγάρια ή μονήρης άτομα), ενώ 101 περιπτώσεις είναι υπό αξιολόγηση.

Συνολικά σε όλες τις επαρχίες, περίπου 162 παιδιά φιλοξενούνται σε ανάδοχες οικογένειες τις οποίες στηρίζει ο Οργανισμός.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των οικογενειών αυξήθηκε κατά προσέγγιση στο 50% το 2022.

«Αν και λαμβάνουμε συχνά νέες αιτήσεις αναδοχής, βασικός στόχος μας παραμένει να προσελκύσουμε νέες υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες, μιας και μεγάλος αριθμός από τις υφιστάμενες αφορούν συγγενικές αναδοχές. Έτσι συχνά όταν προκύψει ανάγκη για τοποθέτηση παιδιού υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης οικογένειας, λόγω της πιο πάνω συνθήκης», αναφέρει η Συντονίστρια του προγράμματος Μαριάννα Σάββα.

Το πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών του Οργανισμού, υλοποιείται σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) μετά από υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και με μερική χρηματοδότηση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας, της φροντίδας και του συμφέροντος του παιδιού το οποίο στερείται το οικογενειακό του περιβάλλον.

Εκπαίδευση για τα δικαιώματα του παιδιού

Στο ευρύτερο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του HFC ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι δράσεις που γίνονται με σκοπό την εκπαίδευση παιδιών, όλων των ηλικιακών ομάδων, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων εγχειρίδια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά το 2022, έχουν εκπαιδευτεί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία περισσότερα από 4,500 παιδιά σε θεματικές ενότητες μεταξύ άλλων όπως τα δικαιώματα του παιδιού, σχολικός εκφοβισμός, διαφορετικότητα, διαχείριση θυμού, ρητορική μίσους, ρατσισμός, πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης κλπ.

Όπως επισημαίνει η Συντονίστρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης, Άννα Χαραλάμπους, «το βιβλιάριο μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, βρέθηκε στα χέρια 60 χιλιάδων μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων σχολείων της Κύπρου».

24ωρες γραμμές στήριξης

Το HPC, λειτουργεί 24ωρες γραμμές βοήθειας στους οποίους τα παιδιά αλλά και οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.

Οι γραμμές βοήθειας είναι η 24ωρη Εθνική Γραμμή Στήριξης 1466, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, και η 24ωρη Ευρωπαϊκή Γραμμή Εξαφανισμένων Παιδιών 116000. 

Οι δύο ευρωπαϊκές γραμμές λειτουργούν σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική γραμμή βοήθειας 1466, μόνο κατά το 2022 ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 700 τηλεφωνικές κλήσεις για την παροχή υπηρεσιών στήριξης και καθοδήγησης.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του HFC,  Άντρια Νεοκλέους δήλωσε σχετικά: «Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης της παιδικής βίας και κακοποίησης. Σήμερα η βία προς τα παιδιά μπορεί να συμβαίνει σε οποιοδήποτε πλαίσιο».

Προσθέτει ότι «επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyberbullying)».

Ο.Σ.




Σχετικά Άρθρα