ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για πυλώνες υψηλής τάσης της ΑΗΚ

30 Μαρτίου 2024, 09:26

images

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των πολιτών από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλής τάσης πυλώνων της ΑΗΚ, σε οικιστική ανάπτυξη η οποία δημιουργήθηκε από τον οργανισμό ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ) στα Πάνω Πολεμίδια, εξέτασε η επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα  Νικολάου, η οποία ενέγραψε το θέμα προς εξέταση προκάλεσε οποιοδήποτε «να μας αναφέρει εάν θα άφηνε το παιδί του να παίξει κάτω από αυτούς πυλώνες υψηλής τάσης», σημειώνοντας ότι «η απάντηση των αρμοδίων σε επιστολή των κατοίκων της περιοχής, είναι ότι δεν επηρεάζεται η υγεία τους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία».

Ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι παρόμοιες περιπτώσεις με πυλώνες υψηλής τάσης της ΑΗΚ, υπάρχουν και σε αρκετές περιοχές στη Λάρνακα και ζήτησε από τον εκπρόσωπο της ΑΗΚ να ενημερώσει τη Βουλή εάν υπάρχει σχέδιο μετακίνησης αυτών των πυλώνων από κατοικημένες περιοχές.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, ανέφερε ότι «οι πυλώνες υψηλής τάσης προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, ειδικά για τα παιδιά τους και τον κίνδυνο λευχαιμίας, ή άλλες μορφές καρκίνου».

 Ως εκ τούτου σημείωσε, «θέλουμε να γνωρίζουμε εάν αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι ειδικοί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στηρίζεται πάνω σε επιστημονική βάση και εάν υπάρχει επιστημονική απόδειξη υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης».

Εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής η Μαρίνα Θεοδώρου, ανέφερε ότι «οι πυλώνες υψηλής τάσης της ΑΗΚ αποτελούν μέρος την εναέριας γραμμής μεταφοράς «Bασιλικός-Πολεμίδια» 132Kv και ο ένας εκ των δύο πυλώνων βρίσκεται εντός του  χώρου πρασίνου και απέχει μόλις 25 μέτρα από τις οικίες μας τον οποίο κατασκεύασε ο ΚΟΑΓ».

Ανέφερε ότι «η καθημερινή μας έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και στην ακτινοβολία που εκπέμπουν, αλλά και στις διάφορες άλλες  ουσίες και καρκινογόνους παράγοντες που τα συνοδεύουν, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας», σημειώνοντας πως «ειδικότερα τις ημέρες που υπάρχει υγρασία οι πυλώνες παράγουν ένα συνεχόμενο βουητό».

Πλάνο μετακίνησης των πυλώνων

Ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ, ανέφερε ότι «το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ έχει διενεργήσει διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί, και προνοεί τη  δημιουργία νέων γραμμών με στόχο να μετακινηθούν και οι τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης και από τα Πάνω και από τα Κάτω Πολεμίδια».

Η επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου ανέφερε ότι «στο πλαίσιο συνεδρίου σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και τον σύνδεσμο αρχιτεκτόνων, ζητήσαμε να γίνει χαρτογράφηση της Κύπρου όσον αφορά τον αριθμό και τις διαδρομές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Υπέδειξε ότι ο κίνδυνος για την υγεία «δεν ελλοχεύει μόνο από τους πυλώνες υψηλής τάσης και τους υποσταθμούς, αλλά και από τους μετασχηματιστές όταν δεν λειτουργούν σωστά, αλλά και από τις τηλεπικοινωνίες».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανονισμοί στην Κύπρο, την ώρα που σε άλλα κράτη είναι απαγορευτικό να υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης σε κατοικημένες περιοχές».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα