ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για παχυσαρκία στην Κύπρο

13 Μαΐου 2022, 19:50

images

Με φετινό σύνθημα «Obesity Bullying – Εκφοβισμός Παχυσαρκίας», η 15η Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, αναδεικνύει ότι τα παιδιά με προβλήματα αυξημένου βάρους μπαίνουν συχνά στον ρόλο του bully.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, το πρόβλημα της παχυσαρκίας απασχολεί σοβαρά και την Κύπρο, όπου σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, ποσοστό 29,6% των Κυπρίων ηλικίας από 20 - 80 χρόνων περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κανονικού βάρους, 36,1%  περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και 27,8% στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Για σκοπούς διερεύνησης του ποσοστού παχυσαρκίας και υπερβάλλοντος βάρους στην Κύπρο και διαπίστωσης των διατροφικών συνηθειών του Κύπριου πολίτη, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου, διεξήγαγε επιδημιολογική έρευνα σε τυχαίο δείγμα περίπου 1000 ατόμων του ενήλικα πληθυσμού (18 - 80 ετών), επιλεγμένο σε παγκύπρια κλίμακα.

Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις διατροφικές συνήθειες και στα ποσοστά φυσικής δραστηριότητας των Κυπρίων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον WHO (2021), 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα, 49% των ενήλικων είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, 26% των εφήβων είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, 6% των παιδιών <5 χρονών είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Σύμφωνα με το WHO, οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται για το 62% όλων των θανάτων και η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ενώ στα παιδιά, η παχυσαρκία έχει σχεδόν διπλασιαστεί κάθε 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2030, θα αυξηθεί στο 60%, επηρεάζοντας 250 εκατομμύρια παιδιά.

Όπως αναφέρει ο WHO, οι ιατρικές συνέπειες της παχυσαρκίας είναι υψηλές και θα κοστίσουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2025.

«Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή την ασθένεια και να σταματήσουμε την άνοδό της, χρειαζόμαστε αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και ευρύτερη διατομεακή στήριξη. Η παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί», σημειώνεται.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, αναφορικά με το θέμα της παχυσαρκίας και του εκφοβισμού, αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιο παιδί θα εκφοβίσει κάποιο άλλο, τα παχύσαρκα παιδιά παραμένουν πρώτα στους στόχους εκφοβισμού.

Η κοινωνία, προστίθεται, στιγματίζει τα άτομα με παχυσαρκία, δημιουργώντας τους αρνητικά συναισθήματα που τα συνοδεύουν στη διάρκεια της ζωής τους και καλλιεργεί στερεότυπα που δεν αίρονται εύκολα.

Σχετικά Άρθρα