ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για κρούσματα κορωνοϊού στις γάτες

13 Απριλίου 2023, 13:02

images

Έξαρση περιστατικών λοιμώδους περιτονίτιδας στους γάτους επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων γάτων στην Κύπρο, με το Κόμμα για τα Ζώα να καλεί την Υπουργό Υγείας για άμεση διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων στους κτηνιάτρους.

Συγκεκριμένα, η λοιμώδης περιτονίτιδα οφείλεται στον κορωνοϊό της γάτας και η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει μέσω συγκεκριμένων ανθρώπινων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία όμως δεν διατίθενται στους κτηνιάτρους.  

Ως εκ τούτου, το Κόμμα για τα Ζώα κάνει έκκληση στις φαρμακευτικές υπηρεσίες και στο Υπουργείο Υγείας να διαθέσουν άμεσα εγκεκριμένα ανθρώπινα φάρμακα για τον κορωνοϊό ώστε να χρησιμοποιηθούν στις γάτες που προσβάλλονται  από αυτή την θανατηφόρα ασθένεια.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι καθημερινά δέχεται αναφορές από κηδεμόνες γάτων ότι χάνουν συνεχώς τα αγαπημένα τους ζώα από αυτή την θανατηφόρα ασθένεια.

«Θεωρούμε το πιο πάνω θέμα επείγον καθώς κάθε μέρα που περνά πεθαίνουν βασανίστηκα και άλλα γατάκια ενώ θα μπορούσαν να σωθούν, προκαλώντας αβάστακτο πόνο στους κηδεμόνες τους καθώς χωρίς την χορήγηση αυτών των φαρμάκων δεν μπορούν να σώσουν τα αγαπημένα τους ζώα», σημειώνει.

Το Κόμμα για τα Ζώα τονίζει ότι είναι «άδικο, και αποτελεί δείγμα εγκληματικής συμπεριφοράς το να αφήνουμε να χάνονται ζωές γάτων λόγω αμέλειας ή κωλυσιεργίας των διαδικασιών», ενώ υπενθυμίζει πως η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από το Υπουργείο Υγείας προς τους κτηνιάτρους απαιτεί διαχρονικό αίτημα, το οποίο ακόμη αποζητά τη λύση και την απάντησή του. 

 Σημειώνεται ότι έχουν γίνει ήδη εκκλήσεις από τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο και από την Αρμόδια Αρχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Η Άνθη Μουζούρη συντονίστρια της ομάδας δράσης τονίζει ότι «έχουμε αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες επιστολή ζητώντας την διάθεση αυτών των φαρμάκων ούτως ώστε να μπορούν να σωθούν οι γάτες από αυτήν την θανατηφόρα ασθένεια. Η καθυστέρηση στην διάθεση αυτών των φαρμάκων μόνο επιπλέον θανάτους σε γάτες μπορεί να προκαλέσει κάτι που είναι άκρως απογοητευτικό και λυπηρό».

Ο.Σ.


Σχετικά Άρθρα