ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για επίπεδα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

09 Μαΐου 2023, 12:22

images

Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβασης των ανώτατων επιπέδων υπολειμμάτων για τα φυτοφάρμακα σε τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η Κύπρος την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ειδικότερα, το 10% των φρούτων και λαχανικών που ελήφθησαν στη δειγματοληψία του 2020, υπερέβη τα ανώτατα επίπεδα υπολειμμάτων (MRL) για τα φυτοφάρμακα (EFSA, 2022).

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία – Eurostat, εκδηλώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βιολογική γεωργία στην Κύπρο, δηλαδή η έκταση της γης που αφιερώνεται σε βιολογικές καλλιέργειες διπλασιάστηκε από το 2014 έως το 2021.

Μελέτη για μείωση χημικού φορτίου φυτοφαρμάκων σε παιδιά

Σημειώνεται ότι τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία καθώς και την ανάγκη για παρεμβατικά μέτρα μείωσης ρίσκου υγείας ανέδειξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος με τη συμβολή του έργου ORGANIKO LIFE+ του ΤΕΠΑΚ.

Συγκεκριμένα, η παρεμβατική μελέτη μείωσης ρίσκου υγείας και του χημικού φορτίου φυτοφαρμάκων σε παιδιά μέσω της συστηματικής διατροφής τους με βιολογικά τρόφιμα του έργου ORGANIKO LIFE+ χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) για τα φυτοφάρμακα και την ανθρώπινη υγεία.

Η μελέτη του ORGANIKO LIFE+ που συντονίστηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ αναδείχθηκε από τον ΕΕΑ μαζί με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές μελέτες ως σημαντικές ευρωπαϊκές πρακτικές για τη μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και των αρνητικών τους επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα.

Ακόμη, η ανάλυση της ΕΕΑ εμπίπτει στις πρόσφατες δράσεις ευαισθητοποίησης και περαιτέρω υποστήριξης των ευρωπαϊκών χωρών για αναθεώρηση και τροποποίηση του εθνικού πλαισίου αναφορικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην περίοδο 2023-2027.

Η βιολογική διατροφή μειώνει τις συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων

Τα αποτελέσματα του έργου ORGANIKO LIFE+ έδειξαν ότι μια βιολογική διατροφή μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων στο σώμα των παιδιών και συσχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Επίσης, η μετάβαση από μια συμβατική στη βιολογική διατροφή μέσω προγραμμάτων που υποστηρίζουν την εισαγωγή παιδικών γευμάτων με βιολογικά φρούτα και λαχανικά στα σχολεία ήταν οικονομικά και κοινωνικά αποδοτική, υποστηρίζοντας την ευρύτερη εφαρμογή της στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης ενημέρωσαν τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιολογική Γεωργία στην Κύπρο, που αναμένεται να δημοσιευθεί το 2023, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της βιολογικής γεωργίας και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο.

Προστίθεται ότι η ομάδα του έργου ORGANIKO LIFE+ συμμετέχει στη εθνική Τεχνική Επιτροπή Στρατηγικής Farm to Fork του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή και τον συντονισμό των ενεργειών και μέτρων για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής στρατηγικής Farm to Fork στην Κύπρο.

Ακόμη, το έργο ORGANIKO LIFE+ συμπεριλήφθηκε στη βάση δεδομένων Agroecology Knowledge Hub του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (UN FAO).

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα