ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι από εργαζόμενους στο ΤΑΕΠ Πάφου για υποστελέχωση

20 Απριλίου 2023, 11:14

images

Σε τρίωρη στάση εργασίας κατήλθαν το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου, ζητώντας «ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση, λέγοντας πως υπάρχει «περίπτωση να χάσουμε ασθενή». Τη στάση εργασίας είχε εξαγγείλει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και στηρίζει η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ).

Στις 9.00 πμ οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ΤΑΕΠ, κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «ΤΑΕΠ Πάφου στον αναπνευστήρα», «Απεργούμε για την ασφάλεια και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας» και «Απεργούμε για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε ότι ο «ασθενής δεν μπορεί να κάνει υπομονή» και ότι «θέλει άμεση αντιμετώπιση». Ανέφερε πως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ως διαχειριστής των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και ως μοντέλο διαχείρισης «αποτυγχάνει κατ’ επανάληψη χωρίς να του αποδίδονται ευθύνες, αλλά και χωρίς να τις αναλαμβάνει».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, ενώ έχει προκηρυχτεί η τρίωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβαρότατη υποστελέχωση στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου για πάνω από ένα έτος, ο ΟΚΥπΥ προβάλει το επιχείρημα ότι προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Πρόσθεσε πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει και προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, από τους 12 ιατρούς που στελέχωναν κάποτε το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου σήμερα εργάζονται μόνο 8.

Ο ΟΚΥπΥ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος και διαχειρίζεται τα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είπε και ανέφερε πως το σύστημα πρέπει να καταφέρει να οργανωθεί «συνολικά και σφαιρικά».

Ευχαρίστησε όλους όσους τους στηρίζουν, ενώ ανακοίνωσε πως τα περαιτέρω βήματα θα εξαρτηθούν από την στάση της ίδιας της πολιτείας. Δυστυχώς, παρατήρησε, τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν μείνει οι «φτωχοί συγγενείς» απλώς για να καλύπτουν τα κενά του συστήματος.

Από την πλευρά της η Υπεύθυνη του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, Δρ Νεοφύτα Χρυσάνθου, ανέφερε πως κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ωστόσο ένας ιατρός στη βάρδια είναι ανθρωπίνως δύσκολο να διαχειριστεί την άφιξη στις Πρώτες Βοήθειες δύο περιστατικών. Υπάρχει, είπε, «περίπτωση να χάσουμε ασθενή».

Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως το ΤΑΕΠ καλύπτει έναν πληθυσμό 100 χιλ. της επαρχίας, αλλά την τουριστική περίοδο 1 εκ. τουρίστες επισκέπτονται την Πάφο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επισκεψιμότητα στο ΤΑΕΠ.

Ο ιατρός του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, Νεκτάριος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε πως νιώθουν «αγανάκτηση, ντροπή και απέχθεια» για το γεγονός ότι «δουλεύουμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες, και είμαστε στα όρια της κατάρρευσης».

Το παρόν στην στάση εργασίας έδωσε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, ο οποίος κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του πριν να κινδυνέψουν ζωές.

Σχετικά Άρθρα