ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι ΑΚΕΛ για «δραματική» κατάσταση νοσηλευτηρίων

10 Ιουλίου 2024, 13:29

images

Τη δυσφορία αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία του για τη «δραματική» κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.


Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ θέτει προ των ευθυνών του, για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του, προειδοποιώντας πως ό,τι συμβεί στο χώρο της υγείας θα είναι δική τους η ευθύνη και θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η κατάσταση των νοσηλευτηρίων, θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο και την προοπτική τους στο σύστημα του ΓΕΣΥ και την ίδια ώρα, ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα διοίκησης, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με δύο μόνο γιατρούς, όπως στην Αμμόχωστο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει μείωση στα πραγματικά έσοδα του 2024 σε σχέση με τον προϋπολογισμό και αυτό οφείλεται, υπέδειξε, ανάμεσα σε άλλα, στην κακή διαχείριση που γίνεται.

Σύμφωνα με τον γγ του ΑΚΕΛ, υπάρχει μείωση των εσόδων από την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα και από τα ΤΑΕΠ, αφού η αρνητική εικόνα και τα προβλήματα που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια μείωσε την επισκεψιμότητα.

Όπως είπε, βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάρρευση του συστήματος, σημειώνοντας πως το κόμμα του προσπαθεί να προλάβει αυτή την κατάσταση πριν συμβεί, γιατί «αν συμβεί θα είναι αργά».

Δεν υπάρχει capacity plan

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει Capacity Plan (σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας), «επομένως δεν υπάρχει αντίληψη για το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και πώς αυτές θα εξελιχθούν μέσα στον χρόνο και πώς θ’ αναπτυχθεί το σύστημα».

Την ίδια ώρα,  είπε, δεν υπάρχει Οδικός Χάρτης Ανάπτυξης, δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα θέματα που τίθενται από τους επαγγελματίες υγείας ενώ το προσωπικό που προσελήφθη από τον ΟΚΥΠΥ παραμένει χωρίς ρυθμισμένους όρους απασχόλησης μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει στιβαρή και αποτελεσματική ηγεσία στον ΟΚΥΠΥ.

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση

«Αυτό που ήταν ο βασικός στόχος της αυτονόμησης, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δεν έχει επιτευχθεί. Το σοβαρότερο όλων, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής πολιτική βούληση για να γίνουν όσα απαιτούνται προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ούτε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ούτε από τον Υπουργό Υγείας», τόνισε.

«Η εκκωφαντική απουσία του Υπουργείου Υγείας από τα τεκταινόμενα στα δημόσια νοσηλευτήρια, η αδυναμία διαχείρισης των συνεχόμενων κρίσεων, έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τα δημόσια νοσηλευτήρια και για τον ΟΚΥΠΥ», επεσήμανε.

Τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να κρύβεται».

«Η κυβέρνηση διορίζει το Δ. Σ. του ΟΚΥΠΥ για να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Συνεπώς καλείται τώρα ν’ απαντήσει: Συμφωνεί με τις απόλυτα λογιστικές προσεγγίσεις διαχείρισης των δημοσίων Νοσηλευτηρίων που αλλοιώνουν σταδιακά τον χαρακτήρα τους;», διερωτήθηκε.

Όπως είναι γνωστό, το ΑΚΕΛ απέστειλε δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Νοέμβριο του 2023 και το Μάιο του 2024 για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

«Ενημερώσαμε και γραπτώς τον Πρόεδρο ότι εδώ και καιρό διάφορα επενδυτικά ταμεία αγοράζουν νοσηλευτήρια, απεικονιστικά κέντρα και εργαστήρια, παρεμβαίνοντας επιθετικά στον χάρτη της δημόσιας υγείας», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως το κόμμα του δεν θέλει να φτάσει σε μια κατάσταση, που θα ξημερώσει μια μέρα «που θα μας πουν ξέρετε δεν γίνεται αλλιώς, πρέπει ν’ αλλάξει ο χαρακτήρας του ΓεΣΥ». 

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το ΑΚΕΛ ήταν το κόμμα που ζήτησε την επέκταση της χρηματοδότησης του ΟΚΥπΥ, για όσο χρόνο διάρκεσε η πανδημία, ωστόσο, εξήγησε πως «η χρηματοδότηση αυτή δεν ήταν χωρίς όρους».

Ζητούσαμε, είπε, «η επέκταση να συνοδευτεί με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες οι οποίες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να προωθούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό».

Απαίτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ να εγκαταλείψει τις αυταρχικές συμπεριφορές και να ενημερώσει άμεσα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον οδικό χάρτη της διαδικασίας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης, καθώς και του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα ακολουθήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ενώ παράλληλα απαίτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό που έχουν την πολιτική ευθύνη, να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξέφρασε καταληκτικά τη θέση ότι «χρειάζονται επειγόντως αλλαγές της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, καθώς και αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του, μέσω των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων», σημειώνοντας πως το ΑΚΕΛ θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη -όπως είπε- με την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τη διασφάλιση του ρόλου τους στο πεδίο της δημόσιας υγείας.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα