ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη επεξεργασία αστικών λυμάτων ζητά το ΕΚ

05 Οκτωβρίου 2023, 16:12

images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για νέους κανόνες συλλογής, επεξεργασίας και απόρριψης αστικών λυμάτων, με γνώμονα την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκθεση εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 84 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα τα επεξεργασμένα αστικά λύματα, για παράδειγμα σε βιομηχανικές διεργασίες και συστήματα τηλεψύξης. Επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν σχέδια εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης νερού.

Η εγκριθείσα έκθεση περιλαμβάνει αυστηρότερες απαιτήσεις για την παρακολούθηση της παρουσίας στα λύματα πολυάριθμων χημικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «παντοτινών χημικών ουσιών» (PFAS), των μικροπλαστικών, των παθογόνων παραγόντων (όπως ιοί και βακτήρια), καθώς και της μικροβιακής αντοχής.

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι οι παραγωγοί φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών πρέπει να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους της πρόσθετης επεξεργασίας μικρορυπαντικών στα αστικά λύματα, μέσω συστημάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Nils Torvalds (Renew, Φινλανδία) δήλωσε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για καθαρότερο νερό στην Ευρώπη! Με την κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά το νερό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε καλά τους υδάτινους πόρους μας. Με τον ευτροφισμό, τη μικρορύπανση και την ξηρασία να μας απειλούν, κάθε σταγόνα μετράει.

Σχετικά Άρθρα