ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάλυψη τουλάχιστον €5000 από ΓεΣΥ για εξωσωματική θεραπεία

12 Οκτωβρίου 2022, 13:11

images

Την κάλυψη του κόστους του πρώτου κύκλου εξωσωματικής θεραπείας γονιμοποίησης με τουλάχιστον €5000 από το ΓεΣΥ, συμφώνησε το Υπουργείο Υγείας, έπειτα από πρόταση του βουλευτή Χαράλαμπου Πάζαρου, ενώ αναμένεται η έγκριση του ποσού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου κ. Πάζαρος στο YgeiaWatch, η πρόταση που υπέβαλε στη Βουλή για τη συμπερίληψη των εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ, αγκαλιάστηκε θερμά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έτυχε θετικής ανταπόκρισης και από το Υπουργείο Υγείας.

Συνεπώς, «οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Κατόπιν έρευνας του υπουργείου υγείας, είναι εφικτό να συμπεριληφθεί σε πρώτη φάση, ο πρώτος κύκλος εξωσωματικής θεραπείας με την επιχορήγηση του ποσού των €5.000- μίνιμουμ», ανέφερε.

Παρόλα αυτά, η εισήγηση στάλθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών και είναι υπό εξέταση στην παρούσα φάση, καθώς αναμένεται η απάντηση από το υπουργείο.

«Ευελπιστώ πως η απάντηση του Υπ. Οικονομικών θα είναι θετική και πως θα υλοποιηθεί η πρόταση μου για ένταξη των εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ, σε πρώτη φάση ο πρώτος κύκλος εξωσωματικής θεραπείας, με την επιχορήγηση του ποσού των €5.000- μίνιμουμ»,  ανέφερε ο κ. Πάζαρος.

Μεγάλο το κόστος για τα ζευγάρια 

Σε προηγούμενες δηλώσεις του στο YgeiaWatch, κ. Πάζαρος, ανέφερε ότι για την εξωσωματική γονιμοποίηση το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) καλύπτει μέχρι 3 προσπάθειες από €2500 για την κάθε μία και επιχορηγεί τις ενέσεις, τη φύλαξη ωαρίων κ.ά.

Το ζήτημα που τίθεται είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε 4 ή περισσότερες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο κ. Πάζαρος σημείωσε επίσης ότι μία εξωσωματική μπορεί να κοστίσει από €8 χιλ. έως €10 χιλ. Επομένως, τα ζευγάρια εάν προβούν σε μία εξωσωματική θεραπεία είναι πολύ πιθανόν ότι θα το κάνουν μόνο μία φορά.

Επί του παρόντος, αυτό που ζητούν αρχικά, είναι τουλάχιστον η πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης να παρέχεται δωρεάν.

Όπως δήλωσε, η διαδικασία αυτή θα γίνεται με κάποια κριτήρια (π.χ. οικονομικά κριτήρια), τα οποία δεν έχουν οριστεί ακόμη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι «στην Κύπρο υπολογίζεται πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας, ποσοστό ψηλό για τα δεδομένα του τόπου μας. Στόχος είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι εξωσωματικές θεραπείες στο ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο μέσος όρος γεννήσεων στην Κύπρο ανέρχεται στο 1,3%. Ως εκ τούτου η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα