ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάλεσμα στον Σύνδεσμο Ψυχολόγων να επανεξετάσει απόσυρση μελών

26 Ιανουαρίου 2024, 14:20

images

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων με ανακοίνωση του αναφέρει ότι πληροφορήθηκε από τον Τύπο για την απόφαση του Συνδέσμου Ψυχολόγων να αποσύρει τα δύο μέλη του από το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων και κρίνει αναγκαίο να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό ότι οι δικοί του εκπρόσωποι παραμένουν στις θέσεις τους και εξακολουθούν να εργάζονται στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων. 

Όπως αναφέρεται, η απόφαση για απομάκρυνση των δύο μελών του Συνδέσμου θλίβει και απευθύνεται έκκληση επανεξέτασης της.

Σημειώνεται ότι θεσμικά δεν επηρεάζεται η αναγκαία απαρτία για συνέχιση των εργασιών του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων από την αποχώρηση των δύο μελών του Συνδέσμου.

Παράλληλα αναφέρεται ότι ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων, ως το σωματείο που είναι ταγμένο να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες ψυχολόγους και όλες τις ειδικότητες της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, παρέχει πλήρη στήριξη στο έργο του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων ώστε να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια και με τον ενδεδειγμένο τρόπο η εξέταση των αιτήσεων που οδηγούν στα Μητρώα Ψυχολόγων όσων έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία παρέχει στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη να ελέγχει τα προσόντα των ψυχολόγων προτού τους εγγράψει στα Μητρώα Ψυχολόγων και τους παραχωρήσει την άδεια για να παρέχουν αμειβόμενες ψυχολογικές υπηρεσίες στο κοινό.

«Προσπάθειες που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τον ρόλο του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων, ο οποίος κρίνει ως παραπλανητική τη θέση ότι δεν έχουν θεσμικά κατοχυρωθεί τα πλαίσια για τα αποκλειστικά καθήκοντα των ειδικοτήτων εφαρμοσμένης ψυχολογίας», προστίθεται.

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων αναφέρει επίσης, ότι στηρίζει δυναμικά τη θέση ότι η επαγγελματική ψυχολογία έχει και πρέπει να έχει ειδικότητες.

Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει τη στάση που τήρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να επιλέξει την ένταξη στο Γενικό Σύστημα Υγείας των κατάλληλων ειδικοτήτων της επαγγελματικής ψυχολογίας και να δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρέχονται στους δικαιούχους οι υπηρεσίες του κλινικού ψυχολόγου ενώ αναμένεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας και η ειδικότητα του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου.

Τέλος, ο Σύνδεσμος εκφράζει την ελπίδα ότι το Υπουργείο Υγείας και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα δώσουν προτεραιότητα στην ψήφιση κανονισμών που το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων εδώ και χρόνια έχει ετοιμάσει με σκοπό να διευκολύνεται το έργο της εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για το επάγγελμα του ψυχολόγου.

Σχετικά Άρθρα