ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Κακομαθημένοι» οι Κύπριοι για αλλαγή προσωπικού ιατρού

03 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Οι Κύπριοι πολίτες είναι «λίγο κακομαθημένοι» και «θέλουν να γίνεται το δικό τους» αναφέρει ο πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών (ΠΙ) Δρ Αντρέας Πολυνείκης, όσον αφορά την αλλαγή προσωπικού ιατρού από τους πολίτες.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Πολυνείκης, δήλωσε ότι η αλλαγή του ΠΙ είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί διαρκώς την ιατρική κοινότητα, καθώς επίσης επηρεάζει και το σύστημα υγείας.

Σχετικά με τους κύριους λόγους που οι πολίτες προβαίνουν στην αλλαγή ΠΙ, αυτοί αφορούν το ότι ο προσωπικός ιατρός μπορεί να μην δίνει αχρείαστα παραπεμπτικά στους ασθενείς και ότι οι ίδιοι οι ασθενείς δεν δέχονται να τους εξετάσει ο ΠΙ για τη διάγνωση τους, προτιμώντας να προβούν σε ειδικό ιατρό. Συνοπτικά, επειδή «δεν γίνονται τα θελήματα των πολιτών», δήλωσε.

Τόνισε, ακόμη, ότι αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει και να γίνεται μόνο για σοβαρό λόγο.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Δρ Πολυνείκη, υπάρχουν και οι δικαιολογημένοι λόγοι αλλαγής ΠΙ, οι οποίοι αφορούν λόγους απόστασης. Δηλαδή, εάν ένας ασθενής μετακομίσει σε άλλη πόλη, τότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να αλλάξει προσωπικό ιατρό και να αποταθεί σε έναν άλλο που βρίσκεται γεωγραφικά σε κοντινότερη απόσταση.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, εκ μέρους των προσωπικών ιατρών έχουν ζητήσει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) η αλλαγή ΠΙ να γίνεται μέσω επιστολής την οποία θα αποστέλλουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Επεσήμανε ακόμη ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει και το σύστημα υγείας. Εξήγησε ότι ο νέος ιατρός δεν γνωρίζει τον ασθενή και ως εκ τούτου, ο ΠΙ θα πρέπει να κάνει ξανά εξετάσεις στον ασθενή, καθώς επίσης θα αλλάξει και η φαρμακευτική αγωγή του ασθενή.

Κληθείς να απαντήσει εάν στο σύστημα υγείας παρέχονται όλες οι πληροφορίες για τον ασθενή, τις οποίες θα μπορεί να δει ο νέος ΠΙ, σχολίασε ότι το σύστημα δεν γνωρίζει τα πάντα για τον ασθενή και μόνο μερικά στοιχεία φαίνονται.

Αντι-αμυντική ιατρική για αποφυγή αποκοπών

Σημειώνεται ότι ο νέος τρόπος αμοιβής των προσωπικών ιατρών και παιδιάτρων, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου 2022, περιλαμβάνει κατά 80% από το κατά κεφαλήν εισόδημα, ανάλογα με πόσους δικαιούχους έχουν γραμμένους, και 20% από τους δείκτες απόδοσης (ποιοτικά κριτήρια) και άλλες υπηρεσίες, με στόχο η αναλογία να αλλάξει σταδιακά στο 70%-30%.

Σύμφωνα με τον Δρ Πολυνείκη, εξαιτίας του νέου τρόπου αμοιβής, στην πραγματικότητα οι γιατροί κάνουν αντι-αμυντική ιατρική, δηλαδή περιορίζουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τους ασθενείς, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν το επιτρεπτό όριο παραπομπών και ιατρικών πράξεων που δεν συνάδουν με τις προϋποθέσεις του νέου τρόπου αμοιβής των ΠΙ, και για να μην μειωθούν οι απολαβές τους.

Ωστόσο, τονίζει, αυτό βάζει σε ρίσκο την υγεία του ασθενή, γιατί δεν θα έχει κάνει τις απαραίτητες και κατάλληλες εξετάσεις για τη διάγνωση της υγείας του.

Ως προσωπικοί ιατροί, αναφέρει ο Δρ Πολυνείκης, ζητούν από τον ΟΑΥ τα παραπεμπτικά να μην συνδέονται με οικονομικά κίνητρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντός Ιουλίου υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις μίας πολύ μικρής μερίδας προσωπικών ιατρών για τη μείωση των απολαβών τους, οι οποίοι όμως δεν έφτασαν τους στόχους που θα έπρεπε να φτάσουν.

Ο Δρ Πολυνείκης, σχολίασε ότι οι πληρωμές των ΠΙ γίνονται στα μέσα του μήνα, και ως εκ τούτου αναμένεται εντός Αυγούστου να διαφανεί εάν υπήρξαν αλλαγές στο μισθό γιατρών και εάν υπήρξε συμμόρφωση από τους γιατρούς με βάση τα ποιοτικά κριτήρια.

Πρόσθεσε επίσης ότι εντός του μήνα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ΟΑΥ για να συζητήσουν το θέμα της αμοιβής και των παραπεμπτικών.

Όσον αφορά τη συμμόρφωση των ΠΙ με τις προϋποθέσεις του νέου τρόπου αμοιβής τους, ο κ. Πολυνείκης δήλωσε ότι είναι ένας κανονισμός που πρέπει να τηρούν «θέλουν - δεν θέλουν».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα