ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κ. Ιωάννου: Δέκα γιατροί από Ελλάδα στις πρώτες βοήθειες

10 Οκτωβρίου 2019, 14:08

images

Σύντομα εντάσσονται στα τμήματα πρώτων βοηθειών δέκα νέοι έμπειροι γιατροί από την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής υγείας της βουλής.

Σημείωσε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι συνεντεύξεις και οι γιατροί είναι πολύ ικανοί.

Ο κ. Ιωάννου δεν έκρυψε και τη δυσφορία του, για την στάση των συντεχνιών, οι οποίες δεν δέχθηκαν την ένταξη και ειδικευόμενων γιατρών στις πρώτες βοήθειες, ενώ την ίδια ώρα εργάζονται οι ειδικευόμενοι σε κλινικές των νοσοκομείων.

«Το μόνο που συμφώνησαν οι συντεχνίες, είναι η αύξηση των επιδομάτων των γιατρών, τα οποία σήμερα φθάνουν στα €1200», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια του επειδή δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει ο θεσμός των εφημεριών για τους προσωπικούς γιατρούς, από τον ΟΑΥ, ώστε να μειωθούν οι επισκέψεις στις πρώτες βοήθειες.

«Το 70% των επισκέψεων, δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά» πρόσθεσε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού υγείας σε παρατήρηση βουλευτών ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια σε ιδιωτικοποίηση.

Σε έντονο ύφος τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια τελεία και παύλα. Αντίθετα επενδύουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό. Δεν θα απαντήσω στην πορεία σε καμία ερώτηση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «από το 2010 έχει διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει δοθεί αύξηση 50% για υπερωριακές αποζημιώσεις ενώ οι απολαβές των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια αυξήθηκαν κατά 50%».

Έντονες επικρίσεις κατά των συντεχνιών διατυπώθηκαν και από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ στην Λάρνακα και την Αμμόχωστο Γιώργο Καροτσάκη, ο οποίος υπέδειξε ότι «είμαστε εκτελεστικοί μόνο κατ’ όνομα».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να προσλάβουμε και να προάγουμε γιατρούς» και επέκρινε και τις συντεχνίες οι οποίες δεν δέχονται καμία αλλαγή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, Κυριάκος Γεωργίου είπε ότι η προσπάθεια για εξυπηρέτηση των ασθενών είναι συνεχής και πρόσθεσε ότι εισήχθη ο θεσμός των ραντεβού, επεκτάθηκαν τα ωράρια, ενώ η στελέχωση είναι συνεχή, αλλά σημείωσε ότι ετεροχρονισμός στην πλήρωση των θέσεων λόγω των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Λεμεσού – Πάφου, Χρίστος Νικολάου είπε πως το κυριότερο βάρος βρίσκεται στα τμήματα πρώτων βοηθειών, προσθέτοντας ότι στην περιφέρειά του υπάρχουν τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ πέραν της αλλαγής και της ενημέρωσης υπάρχει και το πρόβλημα των παραιτήσεων των ιατρών.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ανδρέας Νεοφύτου, εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος αποκτήσει ένα καινούργιο νοσοκομείο για παιδιά διότι το Μακάρειο έχει γεράσει κτιριακά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι σε επόμενη συνεδρία θα κληθούν και οι συντεχνίες.

Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσιάζοντας την πορεία του ΓεΣΥ τις πρώτες 100 μέρες ανέφερε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος.

«Ήδη εντάχθηκαν 1600 γιατροί (από 500 στην αρχή) και το 90% των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και των φαρμακείων. Στο συνταγολόγιο υπάρχουν 1150 φάρμακα τα οποία καλύπτουν όλες τις ασθένειες» είπε.

Ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε υπερβολές ότι οι προσωπικοί γιατροί πληρώνονται υπερβολικά. Ο μέσος όρος ασθενών ανά γιατρό είναι 1300 και λαμβάνουν κατά μέσο όρο €135 χιλ. Οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου λαμβάνουν κατά μέσο όρο €110 χιλ. χωρίς να έχουν έξοδα για ιατρείο και προσωπικό.

Σημείωσε ότι προκηρύχθηκαν 400 νέες θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ, Αλέκος Σταμάτης ανέφερε ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία στηρίζονται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, όπως η ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία, γι αυτό και δεν προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι αλλαγές. Με την λειτουργία νέων δομών από τον ΟΚΥΠΥ, θα αλλάξουν τα δεδομένα, σημείωσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κωστάκης Κωνσταντίνου δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή, αλλά όλα τα προβλήματα θα επιλυθούν. Αναφερόμενος στις συντεχνίες, είπε, ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες. «Ότι ζήτησαν το πήραν. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», ανέφερε. Χαρακτήρισε όνειρα θερινής νυκτός, τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται επί ξηρού ακμής, υπάρχει υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Απουσιάζουν βασικές υποδομές που προκαλούν ταλαιπωρία στους ασθενείς και διαιωνίζονται προβλήματα στα ΤΑΕΠ», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου τόνισε ότι το ΓΕΣΥ είναι κοινωνικό αγαθό και το στηρίζουμε. Ελπίζουμε είπε, ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι οι ασθενείς είναι αυτοί οι οποίοι βιώνουν την αλήθεια του ΓΕΣΥ, παρά την ωραιοποίηση από την κυβέρνηση. Έκανε λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία λιστών αναμονής.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πορεία αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων. «Πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για ενίσχυση του προσωπικού και βελτίωση των υποδομών», σημείωσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης , είχε συνάντηση με τον υπουργό υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου με αντικείμενο την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του ΓΕΣΥ, μετά από τις πρώτες 100 ημέρες εφαρμογής.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι είναι μιας από τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας.

«Θα στηρίξουμε μέχρι τέλους την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και πρόθεσή μας είναι να καταστούμε καταλύτες στην εφαρμογή του, τόσο μέσα από στήριξη, συμβολή και ιδέες, όσο και μέσα από κριτική όπου γίνονται λάθη».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα