ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κ. Ιωάννου: Άρση περιορισμών τέλος Ιουνίου

18 Μαΐου 2021, 14:05

images

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα μπορούν να αρθούν οι πλείστοι εκ των περιορισμών, στη βάση και της εμβολιαστικής κάλυψης, δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου, αναφέρθηκε στα βήματα που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμβολιαστικού πλάνου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το 65% του πληθυσμού να εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Ανέφερε ότι διαπιστώθηκε και στη χώρα μας ότι ο εμβολιασμός μειώνει περίπου 95% τη μόλυνση και την ανάπτυξη σοβαρής νόσησης.

Παράλληλα, εξήγγειλε το άνοιγμα της Πύλης, τις αμέσως επόμενες ημέρες για όλες τις ηλικίες, αρχίζοντας από τις ηλικίες που είχαν τη δυνατότητα μόνο μια φορά να προγραμματίσουν ραντεβού και για οποιονδήποτε λόγο δεν το πέτυχαν.

Ο κ. Ιωάννου, διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι υλοποιήσιμος, αφού μέχρι και χθες ποσοστό 45,2% είχε λάβει την 1η δόση του εμβολίου (334,258 άτομα), και 15,5% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα (114,476 άτομα). Το τοίχος της ανοσίας χτίζεται με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε το συντομότερο να θωρακίσουμε την υγεία μας και να επανέλθουμε σε μια λειτουργική καθημερινότητα.

Ραντεβού για AstraZeneca

Ανέφερε ακόμη ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία για επαναπρογραμματισμό των ραντεβού για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία και το Υφυπουργείου Καινοτομίας, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στους δικαιούχους αναμένεται να αρχίσει από μεθαύριο, Πέμπτη. Για να καταστεί δυνατή η παράλληλη διεκπεραίωση των ραντεβού, θα γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου και με τη σημαντική βοήθεια από εθελοντές επαγγελματίες υγείας.

Ταυτόχρονα, προχωρά ο εμβολιασμός με εμβόλια της AstraZeneca στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών για ηλικίες πέραν των 20 χρονών, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών. Ενδεικτικά μέχρι σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα πέραν των 320 Προσωπικών Ιατρών και έχουν αποσταλεί πέραν των 26,000 δόσεων.

Είπε ότι ήδη από χθες, με το άνοιγμα της Πύλης για τα άτομα ηλικίας 18-21 ετών, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διευθέτησης ραντεβού.

Πρόσθεσε ότι παραχωρήθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δικαιούχους, τουλάχιστον μια φορά, να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, μέσω της Πύλης.

Η Κύπρος, σημείωσε, είναι εκ των λίγων χωρών στην ΕΕ και παγκόσμια που έδωσε εξ αρχής τη δυνατότητα καθορισμού του ραντεβού από τον ίδιο τον δικαιούχο σε Εμβολιαστικό Κέντρο, ημερομηνία και ώρα της επιθυμίας του.

Εμβολιαστική κάλυψη 85% στις ηλικίες των 70 ετών

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας τα στατιστικά αποτυπώνουν την πραγματικότητα: Μείωση του μέσου όρου ηλικίας συνεπάγεται μείωση στον μέσο όρο ημερών που χρειάζεται οι ασθενείς να νοσηλευτούν, καθώς και μείωση των πιθανοτήτων εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και θανάτου. Στις ηλικίες των 70 ετών και άνω, με την εμβολιαστική κάλυψη να είναι στο 85%, το ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων κινείται κοντά στα 60 έτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται από τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων ότι τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν την περίοδο του Πάσχα, έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και απόκτηση ανοσίας σε αυτούς που είχαν ήδη εμβολιασθεί.

«Πετύχαμε τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων και στηριζόμενοι και στη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ευελπιστούμε να δούμε περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας», είπε.

Σαν αποτέλεσμα της ιδιαίτερα ενθαρρυντικής εικόνας, επιβεβαιώθηκε όπως ανέφερε, η επιλογή της στρατηγικής για στοχευμένη παρέμβαση στην κοινότητα μέσω της διενέργειας αυξημένων τεστ. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική επέτρεψε τη συνεχή επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών περιστατικών, τον περιορισμό τους και την άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Αποφεύχθηκε η κατάρρευση του συστήματος υγείας

«Σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσης με την έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση των θετικών στον ιό συνανθρώπων μας, περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, ώστε να αποφύγουμε την απειλή κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, όπως συνέβη σε πολλές χώρες», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

«Και θέλω να τονίσω πως εάν κάτι πρέπει να περηφανευόμαστε είναι ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση, παρά το ότι το ΓεΣΥ μετρούσε μερικούς μόνο μήνες ζωής, και δεν έγιναν εκπτώσεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε κανένα συνάνθρωπο μας», επεσήμανε.

Όσο προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού, αναφέρθηκε ότι τα τεστ θα αντικαθίσταται με τον εμβολιασμό, αφού πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 εβδομάδες εμβολιασμού εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας διαγνωστικού τεστ στους χώρους εργασίας ή σε άλλες δραστηριότητες κλειστού χώρου όπου ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος.

Αυτή τη στρατηγική προσπαθούν να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο και επιχειρούν τώρα δειλά-δειλά να ανοίξουν, σημείωσε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα