ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κ. Φελλάς: Η ψυχοκοινωνική κληρονομιά πανδημίας Covid-19 στους νέους

15 Μαΐου 2023, 12:36

images

Η πανδημία Covid-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των νέων, ανέφερε ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια του 1ου Κύπρο-Ελλαδικού Πνευμονολογικού Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή και στο κλείσιμο των σχολείων.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου στη Λευκωσία, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, από τις 27 έως τις 30 Απριλίου 2023.

Ο κ. Φελλάς υπέδειξε ότι «ο συνεχής φόβος που υπήρχε στο προσκήνιο σε σχέση με την υγεία, οι οικονομικές δυσκολίες που εντείνονται συνεχώς, καθώς και οι περιορισμοί της κοινωνικότητας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, μετέτρεψαν τους νέους σε ευπαθή ομάδα».

Πρόσθεσε πως τα προβλήματα από την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, τις παράλληλες οικονομικές δυσχέρειες πολλών οικογενειών, καθώς και το συνεχή φόβο για την υγεία, συνέπεσαν με μια κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδο, όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική, για πολλά παιδιά και εφήβους.

Η πανδημία τους απαγόρευσε την ομαλή κοινωνικοποίηση, σχολίασε.

Όπως εξήγησε ο κ. Φελλάς, σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά δεν έχουν την μνήμη πολλών προηγούμενων «καλών» εμπειριών για τη σύγκριση και την ορθολογική αξιολόγηση της κάθε παρούσας συνθήκης ως προσωρινής.

Επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι νέοι ζούσαν τη ζωή τους σε εικονική πραγματικότητα, ήρθαν σε επαφή με ένα νέο είδος επικοινωνίας, την τηλεκπαίδευση, και κατέληξαν έτσι να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πολλαπλάσιες ώρες σε σχέση με παλιότερα.

«Η υποχρεωτική σχεδόν υπερέκθεση των ηλικιακών αυτών ομάδων στο διαδίκτυο και την οθόνη, τις κατέστησε πιο ευάλωτες περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικότητά τους, θέτοντας φραγμούς στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στη φυσική επικοινωνία με τους άλλους, και ιδιαίτερα με τους συνομηλίκους τους», σημειώνει.

«Η σκιά της πανδημίας φαίνεται να πλανάται ακόμη πάνω από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής των νέων μας, ενισχύοντας το γενικότερο αίσθημα αβεβαιότητας που επικρατεί, κυρίως σε σχέση με την οικονομική και επαγγελματική τους αποκατάσταση», συνέχισε . Επισήμανε πως αυτό το συναίσθημα της αβεβαιότητας καλλιεργεί την απογοήτευση και προωθεί τον εξανδραποδισμό των αξιών, με αποτέλεσμα να έχουμε μια νέα γενιά που καλείται να διαπιστώσει και να αποδεχθεί πως το αύριο θα είναι χειρότερο από το σήμερα.

Ο κ. Φελλάς, υπέδειξε πως είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε τους νέους με τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις κρίσεις και τις προκλήσεις της ζωής.

Ενδυνάμωση εθνικών δεσμών Κύπρου-Ελλάδας 

Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, ανέφερε ότι «σε ένα σύγχρονο κράτος, η υγεία, ο τρόπος διαχείρισης της αλλά και το επίπεδο της σχέσης των πολιτών με αυτήν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το κοινωνικό κράτος», δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου Μιχάλης Ροβανιάς, ανέφερε ότι το «ισχύς εν τη ενώσι» αποτελεί σύνθημα των δύο πνευμονολογικών εταιρειών Ελλάδας και Κύπρου και τονίζει τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο εταιρείες.

Σημειώνεται ότι τα ηθικά διλήμματα στις Μονάδες εντατικής θεραπείας, διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις μεταξύ των οποίων και η λοίμωξη από Covid-19, το βρογχικό άσθμα και η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι μεταμοσχεύσεις είναι μόνο μερικά από τα επιστημονικά θέματα που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 40 ομιλητές από Ελλάδα και Κύπρο.

Η πραγματοποίηση του Πρώτου ΚυπροΕλλαδικού Πνευμονολογικού Συνεδρίου αποτέλεσε την κορωνίδα της συνεργασίας μεταξύ της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας οι οποίες υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2022 μνημόνιο επιστημονικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Πανδημία Covid19 – Παρόν και Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Της Ουρανίας ΣτυλιανούΣχετικά Άρθρα