ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιωάννου: Το Υπ. Υγείας έχει προβεί έγκαιρα για την εξασφάλιση εμβολίων

15 September 2020, 14:54

images

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε απαντητική του επιστολή προς την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) σχετικά με τις ελλείψεις εμβολίων, αναφέρει πως η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ) του Υπουργείου Υγείας, έχει προβεί έγκαιρα, σε όλες τις δέουσες διαδικασίες για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σε συνθήκες ΓεΣΥ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών των Παιδιών & Εφήβων.

Σημειώνει ότι τα εμβόλια της Ανεμοβλογιάς, του Πνευμνονιόκοκκου, του Boostrix και της Ηπατίτιδας Α, διανέμονται ήδη στους Προσωπικούς Ιατρούς Παιδίατρους, εδώ και 3 μήνες από τον ανάδοχο.

Το εμβόλιο της Ιλαράς/Παρωτίτιδας/Ερυθράς (MMR), της Ηπατίτιδας Β και του Μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν παραληφθεί και άρχισε η διανομή τους από την εταιρεία διανομής στους Προσωπικούς Ιατρούς /Παιδίατρους.

Το εμβόλιο HPV, έχει παραγγελθεί και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι 31/10/2020 και η διανομή του θα γίνει μέσω της εταιρείας διανομής από διαγωνισμό υπηρεσιών που ετοιμάζει η ΔΑΠ.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι στο παρόν παρατηρείται έλλειψη για το τετραδύναμο εμβόλιο TETRAXIM, για το οποίο ο ανάδοχος διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος Αυγούστου, ότι θα το είχε παραδώσει αρχές Σεπτεμβρίου ως και η σύμβαση. Αναμένεται νέα ενημέρωση από τον ανάδοχο, εντός των ημερών. Ωστόσο, υπάρχει σ’ εξέλιξη διαγωνισμός που περιλαμβάνει το προαναφερόμενο εμβόλιο μαζί με πενταπλό και εξαπλό με ημερομηνία υποβολής στις 24 Οκτωβρίου 2020.

Σημειώνει ότι για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που είχαν παρουσιαστεί μετά την πανδημία και με στόχο να μην μείνουν παιδιά ανεμβολίαστα, έγινε κατ’ εξαίρεση διευθέτηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ώστε μετά από παρουσίαση πιστοποίησης από τον Προσωπικό Ιατρό (παιδίατρο) του ΓεΣΥ, να εμβολιάζονται στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού, μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2020.

Στην επιστολή του, ο κ. Ιωάννου χαιρετίζει επίσης, την απόφαση της ΠΕΚ για να μετέχουν οι εκπρόσωποί της στις συνεδριάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σχετικά Άρθρα