ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιστορική συμφωνία για καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών

12 Ιουλίου 2022, 16:13

images

Την ικανοποίηση τους για την έναρξη της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων από την 1η Σεπτεμβρίου εξέφρασαν οι συντεχνίες γιατρών ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ (κλάδος ιατρών), καθώς υλοποιείται ο στόχος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το ωράριο απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα είναι σε υπερωριακή βάση και θα ισχύει από τις 3:30 - 6:30 το απόγευμα.

Στο παρόν στάδιο δεν θα αφορά τα κέντρα υγείας, αλλά τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα εξωτερικά ιατρεία, στα οποία οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού.

Επίσης, θα λειτουργούν στη βάση καθορισμένου προγράμματος με καθορισμένες ειδικότητες, καθώς επίσης θα διενεργούνται και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Μωυσής Λάμπρου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι μέσω του προγράμματος και εφόσον έχει εξαντληθεί πλήρως ο πρωινός χειρουργικός χρόνος, θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην νοσηλεύονται για μέρες ή και εβδομάδες μέσα στα νοσοκομεία περιμένοντας να κάνουν μία επέμβαση.

Αναφέρθηκε επίσης στις δικλείδες ασφαλείας οι οποίες τοποθετήθηκαν στο προηγούμενο Πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από το 2016 έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2020, οι οποίες θα ισχύουν και στο νέο πρόγραμμα ακόμη πιο αυστηρά και έχουν τεθεί με πρωτοβουλία των συντεχνιών.

Επίσης, η ευθύνη του προγράμματος και της σωστής τήρησης του όσο αφορά τη διαχείριση του χειρουργικού χρόνου ανήκει αποκλειστικά στον κάθε διευθυντή της κλινικής.

Ο κ. Λάμπρου, εξήγησε ότι μία επέμβαση μπορεί να τελειώσει η ώρα 8:00 το βράδυ ή και νωρίτερα. Απέκλεισε, ωστόσο το ενδεχόμενο να ξεκινούν οι χειρουργικές επεμβάσεις μετά τις 8:00 μ.μ.

Επαναφορά προγράμματος απογευματινής λειτουργίας

Ο πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, σε χαιρετισμό του τόνισε ότι «η υπογραφή της παρούσας συμφωνίας αποτελεί τη συνέχεια ενός προγράμματος που είχε εφαρμοστεί με επιτυχία υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας επί μία σχεδόν πενταετία».

«Στην παρούσα φάση έχουμε επιλέξει να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα, ευελπιστώντας να υπάρξει η ίδια επιτυχία και να το προσαρμόσουμε στις νέες συνθήκες του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Υπέδειξε ότι τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μέσω αυτού του προγράμματος εκείνο που θα πετύχουν θα είναι να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί όσο αφορά την ποιότητα κυρίως, την ποσότητα, αλλά και το οικονομικό κομμάτι το οποίο εσχάτως έχει μπει στην εξίσωση της εξυπηρέτησης των ασθενών.

«Όταν υπάρχει θέληση, πετυχαίνουμε τον στόχο μας»

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ Σωτήρης Κούμας δήλωσε ότι η συμφωνία «αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση και, τις πλείστες φορές πετυχαίνουμε τον στόχο μας».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «εάν ο στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των Κύπριων ασθενών μέσω των δημόσιων νοσηλευτηρίων, νομίζω αυτό πετυχαίνεται».

«Από εκεί και πέρα, οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει από το παλιό πρόγραμμα μας έχουν βοηθήσει ώστε να συντάξουμε το νέο και να το εφαρμόσουμε στην πράξη», είπε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα