ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ισπανία: Mέτρα για εξοικονόμηση νερού εξαιτίας καύσωνα

21 Ιουλίου 2023, 10:15

images

Σειρά μέτρων υιοθετούν πολλές Ισπανικές πόλεις για εξοικονόμηση νερού εξαιτίας της ξηρασίας και του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει όλη σχεδόν την Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Οι ψηλές θερμοκρασίας επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας και ήδη σε πολλά δημοφιλή θέρετρα όπως αυτό της Lloret de Mar, δεν λειτουργούν πλέον ντους στις παραλίες αφού αναζητούνται τρόποι για να διατηρηθούν σταθερά τα αποθέματα νερού.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις οδηγούν τους ειδικούς σε αναζήτηση πιο βιώσιμων αναπτύξεων στον τουριστικό τομέα.

Οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία ήταν πολύ χαμηλές τον περασμένο χρόνο, αφήνοντας τις δεξαμενές στην Καταλονία, όπου βρίσκεται η παραλία Lloret, μόλις στο 29% της χωρητικότητάς τους.

Από τον Μάρτιο, μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής περιοχής των 7,7 εκατομμυρίων κατοίκων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, της Βαρκελώνης, έχουν περιορισμένη χρήση νερού για τη γεωργία και τη βιομηχανία, για να διασφαλίσουν ότι τα σπίτια παραμένουν εφοδιασμένα με το πολύτιμο αγαθό.

Ο τουρισμός υπολογίζεται στο 12% της οικονομικής παραγωγής της χώρας με 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ως η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο μετά τη Γαλλία, η Ισπανία υποδέχτηκε 71,6 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες πέρυσι.

Ο Νταβίντ Σαουρί του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης ανέφερε ότι πρέπει να επιβληθούν κάποιου είδους όρια γιατί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη με όλο και λιγότερους πόρους δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Ανέφερε ότι ένας τουρίστας σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων μπορεί να καταναλώσει περισσότερο από το διπλάσιο νερό από τον μέσο κάτοικο.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θέλει να διασφαλίσει ότι έως το 2040, τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι θα καταναλώνουν την ίδια ποσότητα νερού.

«Οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι και αν επικεντρωθούμε στον τουρισμό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε ποιους πόρους μπορούμε ή δεν μπορούμε να παρέχουμε στους τουρίστες», δήλωσε ο Γιορντί Παλαουντέλμας της ομάδας SOS Lloret, μιας τοπικής ομάδας που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.

Με αυτόν τον στόχο κατά νου, το Hotel Samba υποβλήθηκε σε ανακαίνιση το 1997 για να του επιτραπεί η ανακύκλωση των λυμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν εξοικονομήσει 215 εκατομμύρια λίτρα νερού.

Το νερό από τα περισσότερα ντους και μπάνια σε αυτό το ξενοδοχείο 434 δωματίων στέλνεται στο υπόγειο όπου φιλτράρεται και επεξεργάζεται, ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Ένα τέτοιο σύστημα γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο, αλλά ο τομέας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Επίσης σε δημοτικό κήπο της περιοχής τα φυτά και τα λουλούδια ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό. Όπως και άλλοι δήμοι, το Lloret χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ανακυκλωμένα λύματα για να ποτίζει κήπους και να καθαρίζει δρόμους.

Ακόμη και το υδάτινο πάρκο του Lloret's Water World κατάφερε να μειώσει τη χρήση του νερού κατά 32% από το 2019, αλλάζοντας τα συστήματα άρδευσης και χρησιμοποιώντας φυτά που χρειάζονται λιγότερο νερό.

Σχετικά Άρθρα