ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ικανοποιημένοι οι πολίτες με υπηρεσίες ΓεΣΥ

06 Δεκεμβρίου 2023, 11:32

images

Από 85-91% κυμαίνονται τα ποσοστά ικανοποίησης του πληθυσμού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), σύμφωνα με έρευνα την οποία πραγματοποίησε το  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανέφερε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Μιλώντας σε  εκδήλωση των Ροταριανών Ομίλων Λευκωσίας με τίτλο «Υγειονομική Περίθαλψη στην Κύπρο: Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές», η  Δρ. Κανάρη τόνισε πως ύψιστος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και αναβάθμιση του ΓΕΣΥ, όπως και η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς του.

H μοναδικότητα του, πρόσθεσε, έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς περιορισμούς.

«Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας επικεντρώνεται πλέον στη χάραξη πολιτικών και στη ρύθμιση, εποπτεία και η παρακολούθηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός το οποίο απαιτεί την αναδιοργάνωση του Υπουργείου, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», επεσήμανε.

Παράλληλα η Υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο 2023/2024, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μέσα από τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ποιοτικής Αναβάθμισης.
  • Ενίσχυση πρόσβασης των δικαιούχων του ΓεΣΥ στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας (ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων, δυνατότητα έκδοσης επειγόντος παραπεμπτικού, δυνατότητα συνταγογράφησης  εξειδικευμένων φαρμάκων από προσωπικό ιατρό με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής).
  • Προώθηση νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, καθώς και για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Σε ότι αφορά το θέμα των νομοθεσιών, η κ Κανάρη , σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας προωθεί πολλές και σημαντικές νομοθεσίες, οι οποίες μεταξύ άλλων θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του νομικού πλαισίου στον τομέα της υγείας.

Συνολικά, όπως τόνισε, 10 νομοσχέδια ολοκληρώνονται σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας ενώ άλλα επτά, βρίσκονται ήδη σε επίπεδο Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο για νομοτεχνικό έλεγχο. Η Δρ Κανάρη, επεσήμανε  την τεράστια σημασία της θέσπισης το συντομότερο δυνατό νομοθεσίας, για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Ως προς το θέμα της αναβάθμισης της ηλεκτρονικής υγείας και της προώθησης σύγχρονων τεχνολογιών, η Δρ Κανάρη ανέφερε πως προωθείται η εφαρμογή Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη και δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας Ηλεκτρονικής Υγείας από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. 

Προωθείται παράλληλα, η εφαρμογή υπηρεσιών υγείας σε κινητές συσκευές σε εθνικό επίπεδο για τους Κύπριους πολίτες (myHealth@cy), με στόχο την πρόσβαση και τον έλεγχο του πολίτη στα ιατρικά του δεδομένα.

Τέλος η Υπουργός αναφέρθηκε στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «Σχεδιασμός Αναγκών και Δυνατοτήτων (Capacity Planning) στον τομέα της υγείας στην Κύπρο».

«Αξιοποιώντας τη γνώση που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, το Υπουργείο Υγείας, όπως προωθεί κομβικής σημασίας προσαρμογές προκειμένου να ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές του στη ρύθμιση, την εποπτεία, τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς, χωρίς αποκλίσεις και όρια», κατέληξε.


Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα